A településeken most érzik igazán a válság hatását

Az önkormányzatok iparűzési adóbevételén még nem látszik, hogy túl lennénk a válság nehezén: a vállalkozások a korábbinál kisebb mértékben járulnak hozzá a települések működéséhez. Javulás másfél év múlva várható.

Érezhetően visszaesik idén a települések iparűzési adóbevétele, amit a válsággal magyaráznak. Ugyan a statisztika épp a felívelés beindulásáról tanúskodik, ám a helyi adóbevételek csúszásban vannak. Az évente 38-40 milliárdból gazdálkodó Pécs 2008-ban 7,1, tavaly 6,9milliárd forint iparűzési adóhoz jutott. Idén csak 6,3 milliárdot tervezett város. Ez várhatóan teljesül, akár még némi többlet is elképzelhető. Békéscsabán a rendelkezésre álló adatok szerint mintegy 8-10 százalékkal csökken a helyi vállalkozások teljesítménye. A városban összesen 9 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás működik – a visszaesés mindegyik kategóriát érinti. Különösen nehéz helyzetben van például a Tondach építőanyagokat gyártó cég.

A befizetések rendezése gombot ritkábban nyomják meg
A befizetések rendezése gombot ritkábban nyomják meg

Szegeden úgy látják, a helyi adóbefizetésekben mintegy másfél éves csúszás van, a gazdasági válság hatása is késleltetetten jelentkezik. Idén 150 millió forinttal kevesebb helyiadóbevételt terveztek, mint 2009-re. Különösen a szállító cégek tevékenysége esett vissza. A Szeviép Zrt. bedőlése nem volt tervezhető, de hatásai jelentősek lesznek: a 10 milliárdos adósság a cég számos beszállítójának árbevételét csökkenti, és ezek hatása meglátszik majd a helyiadó-bevételen is. Pálmai Antal, a Szegeden működő Medikémia Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: cégüket nem zavarta sem az, hogy a korábbi jogszabály szerint az APEH-nek kellett volna teljesíteni a helyiadó-bevallást és -befizetést, sem az, hogy ezt visszavonták. Az persze probléma lett volna, ha az adózási tétel emelkedik, egy adminisztratív változást azonban egy ekkora cég ügyintézőinek illik tudni követni. A főként autóápolási cikkeket és festékeket gyártó Medikémia piacain a komoly visszaesés 2008-ról 2009-re következett be – ennek helyi adó vonzata azonban csak idén érzékelhető. Tavaly a hazai piacon mintegy 15 százalékos visszaesés következett be, és idén sem nő a forgalom. A Medikémia számára nagy érvágás volt, hogy jelentős mennyiségű román exportjuk csaknem a felére csökkent 2009-ben, és keleti szomszédunknál idén sem várható a vásárlóerő növekedése.

A fővárosi önkormányzat idén 197,7 milliárd forint bevételt vár az iparűzési adóból. Június végéig 95 milliárd jött be, egy éve 90,4 milliárd forintnál jártak. Az eddig beérkezett közel 224,5 ezer bevallás elmarad a tavaly benyújtott 227,3 ezertől, a különbözetet a záróbevallások, vagyis a tevékenységüket időközben befejezett cégek adják. Az önkormányzat szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a budapesti cégek bevallási fegyelme nem változott a korábbi időszakokhoz képest.

Jól mutatja az önkormányzatok tavalyi elért helyi adóbevétele, hogy milyen elcsúszásban van egymáshoz képest a válság és a helyi szintű adófizetés. A friss adatok szerint összesen 581,8 milliárd forintot szedtek be az előző évben a települések; egy évvel korábban 553,4 mil liárd folyt be a helyi kaszszákba. A különbség több mint 5 százalék, miközben tavaly volt a mélypontján a gazdaság. Idén az első fél évben 264,2milliárdot szedtek be az önkormányzatok, ez a tavalyi egész éves bevétel 45 százaléka, ám a decemberi iparűzési adóbefizetés miatt általában a második fél évben nagyobbak a bevételek. A megyék rangsorában nincs érdemi változás, továbbra is a fővárosban, illetve Pest megyében szedik be a legtöbb helyi adót, míg a legkevesebb bevétellel Tolna, Békés és Nógrád megyéknek kell megelégedniük.

Tegnapi számunkban tévesen írtuk, hogy az államháztartás tavaly júliusban 9 milliárd forint többlettel zárt, valójában 1,2 milliárd forintos deficit volt az egyenleg. A tévedésért elnézést kérünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.