Hegymenetben az ipari termelés

Tovább nőtt a hazai ipar teljesítménye: a májusban mért 13,7 százalékkal szemben júniusban már 15,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos hónapjához képest.

A havi növekmény júniusban ezúttal sokkal szerényebb, 0,9 százalékos volt, hiszen áprilishoz képest májusban 5,4 százalékos előrelépést mutattak ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei.

Az év első öt hónapjában 9,0 százalékkal teljesítettek jobban az iparvállalatok, mint 2009 hasonló időszakában. A márciusi megtorpanást leszámítva tavaly augusztus óta rendületlenül nő az ipari termelés, egyértelműen a külpiaci megrendelésekre alapozó feldolgozóipar felpörgésének köszönhetően. Ezen belül is a számítógép- és az elektronikai termékek, valamint a járműipar tett ki leginkább magáért. A mostani előzetes becslést egy hét múlva követik a részletes adatok, de a fő számokban érdemi eltérés nem szokott mutatkozni.

Árokszállási Zoltán pozitív fejleményként értékelte a júniusi adatot, de a jövőt illetően már nem ennyire bizakodó. Az Erste Bank elemzője ezt azzal magyarázza, hogy májusban a belföldi értékesítéseknél tapasztalt felfutás átmenetinek bizonyult, júniusban már ismét gyengébb forgalmi adatokat közölt a KSH. Az összesítésben megmutatkozó javulás annak köszönhető, hogy az ipari exportunk rátett még egy lapáttal. Az export további felfutási lehetőségeiben a szakember kockázatokat lát, főként az előttük felsejlő bizonytalan globális gazdasági környezetben. A második fél évet emiatt egy számjegyű ipari növekedés jellemzi majd, amiben az is közrejátszik, hogy a viszonyítási alap magasabb lesz, hiszen a 2009 második fél évben már erőteljesebb volt a hazai ipari kibocsátás, mint a tavalyi év rendkívül gyenge első fél évében. Barta György is az ipar növekedését gátló tényezőként említi a hazai kereslet megtorpanását. Ellenpéldaként Lengyelországot hozza fel, ahol a belső fogyasztás erősödése kedvező hatást fejt ki az ipar fejlődésére. A CIB Bank elemzője itthon 6 százalékos éves ipari növekedést vár.

Kondrát Zsolt szerint az év második felében az ipari aktivitás lendülete mérséklődik, mivel az utóbbi hónapokban bejelentett euróövezeti megszorító intézkedések azért meg lesz a hatása. Az MKB Bank vezető elemzője az év egészére 7 százalék körüli növekedést valószínűsít. Samu János szerint az ipar javuló teljesítménye megmutatkozik majd a GDP alakulásában is. A Concorde elemzője úgy véli, a jövő héten publikálandó második negyedéves GDP-adat éves összevetésben akár 1 százalékos is lehet, szemben a piac 0,8 százalékos várakozásával. Az első negyedévben a GDP 0,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.