Hosszú az APEH nagyadós listája

Közel kétezer vállalkozás és több mint háromezer magánszemély adatai olvashatók az adóhatóság nagy adótartozókról összeállított listáin. A cégek többsége építőiparral vagy kereskedelemmel foglalkozik.

Ismét közzétette szégyenlistáját a legnagyobb adótartozókról az APEH. A társas vállalkozások nyilvántartásába azok a cégek kerültek be, melyek százmillió forintot meghaladó öszszeggel legalább fél éve adósok, míg a magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján azok kaptak helyet, akik minimum fél éve tízmillió forinttal tartoznak. Az előbbi névsorban a június végi adatok alapján 1794 vállalkozás kapott helyett, míg az utóbbiban 3272-en, ami az említett küszöbértékkel számolva 179,4 milliárdos, illetve 32,7 milliárdos, összességében tehát minimum 212 milliárd forint hátralékot jelent. (A tartozások tényleges mértékét nem teszi közzé az adóhivatal, de feltételezhetően ennél lényegesen nagyobb összegről lehet szó.)

Aligha meglepő, hogy a legnagyobb adósok között továbbra is sok a – legalábbis neve szerint – kereskedelemmel foglalkozó cég, illetve az építőipari vállalkozás. (A céginformációs szolgáltatással foglalkozó vállalkozások adatai szerint ezekkel a társaságokkal van a legtöbb probléma, a fizetési fegyelem ezekben a szektorokban a legrosszabb.) Az adósok között régi „ismerősök” is vannak: továbbra is a tartós adósok között van a HospInvest Egészségügyi Befektetési Zrt. és a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak, akárcsak a listán szintén szereplő Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Közhasznú Társaság. De vannak szállodák, illetve szállodaüzemeltetők is a listán: Andrássy Kúria Szálloda és Vendéglátó-ipari Kft., illetve Cívis Hotels Zrt.

A nagy adótartozást felhalmozók között több olyan vállalkozás is van, melyek szokatlan néven futnak, és azonos székhelyre, Tatabányán a Komáromi út 31. alá vannak bejegyezve. Ilyen például a Hasztalan Négyes Kft., a Kidőlt Tibchet Kft., az Agyő április szolgáltató Kft. vagy a Bajvan május válságban lévő Kft. A T-Com tudakozójában a megadott címen egyik társaságnak sem volt bejelentett telefonszáma. Az sem különösebben meghökkentő, hogy a találomra kiválasztottak közül minden cég esetében fellelhető egy átalakulás előtti, s persze egészen más néven futó és –legalábbis papíron – komoly árbevételt felmutató vállalkozás. A Hasztalan Négyest például korábban Kozmonova Kft.-nek hívták. A főtevékenysége szerint épületbontással és földmunkákkal foglalkozó cég szebb korszakában még éves szinten közel félmilliárd forintos árbevételt produkált. A Kidőlt Tibchet számítógép-alkatrészekkel üzletelt, amely szintén nem ritka az adófizetésről megfeledkező cégek körében. Sokadik „felmenője”, a Rufusz Computer Kft. évi egymilliárd forint fölötti forgalmat produkált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.