Üzleti bukás: szúnyog van, irtó nincs

Nagy bevételtől estek el idén a szúnyogirtók gyártói, mert nem számoltak a vérszívók nyár eleje óta tapasztalható inváziójával. Az áruházakban hiánycikk az irtó és a riasztó, mert a gyártók csak a szezon végére tudnak alkalmazkodni az igényekhez.

Beleszólt a természet a kiskereskedők üzleti terveibe: még a tapasztalt kereskedők és gyártók sem számítottak arra, hogy az év slágerterméke a szúnyogirtó lesz. A becslések szerint eddig legfeljebb évi százmillió forintnyi forgalmú termékkör idei eladásai ennek az értéknek a többszörösére nőttek, ám a megkérdezett kereskedők szerint ennél jóval többet is el tudtak volna adni. A piacon lévő mennyiség azonban gyakorlatilag a nyár közepére elfogyott, mivel a gyártók legmerészebb álmaikban sem számoltak azzal a szúnyoginvázióval, ami az idén nyár eleji csapadékos időjárás nyomán elárasztotta a településeket – ezúttal nemcsak a víz közeli lakott területeken élők szenvedtek a vérszívóktól, hanem a városokban is tarthatatlan volt a helyzet. A kritikus állapotokat, s a szúnyogirtó és -riasztó készülékek iránti igényt csak fokozta a központi irtás késlekedése.

A 92-féle rovarellenes terméket forgalmazó Tesconál úgy látták, hogy a szezon nagyjából másfél hónapja kezdődött – innentől kezdve a tavalyi forgalmukhoz képest háromszorosára ugrott fel a szúnyogirtók és -riasztók forgalma. A legnépszerűbb riasztók elsősorban az elektromos termékek, de a testre kenhető szúnyogriasztókra is komoly az igény. Az e termékeket tartalmazó polcokat pillanatok alatt kiürítik a vevők, amikor éppen lehet kapni azokat. A szúnyogriasztók között javarészt importtermékek találhatók, a termékkör háromnegyede a becslések szerint külföldi gyártmány.

Ezért, míg a csípésektől elkeseredett vevők a szúnyogokra, addig az áruházláncok beszerzői legalább az itt-ott felszabaduló szúnyogriasztó készletekre vadásznak, legalább ugyanakkora elánnal. Nem könnyű a dolguk: a csapadékos időjárás nyomán a többi szomszédos országban is hozzánk hasonlóan alakult a szúnyoghelyzet, így a kereslet is. Igaz, volt ahol időlegesen visszaesett az igény, így például a gyártók a tőlünk délebbre fekvő piacokról vezényelték át a készleteket, de ez is csak ideig-óráig bizonyult megoldásnak, az ellátási gondokat nem sikerült enyhíteni.

Fodor Attila, a CBA szóvivője úgy tudja, hogy augusztus közepére rendeződik a helyzet, vagyis a gyártók addigra tudnak igazodni kapacitással a kereslethez. Igaz, addigra nagyjából a moszkitószezon is lecseng. Az Auchannál a beszerzőik lázasan dolgoznak, hogy az utánpótlást biztosítsák – mondta Gillemot Katalin szóvivő. A CBA-nál nem érzékelték, hogy a szűk árukészlet miatt időlegesen jó pozícióba került gyártók emeltek volna az árakon – tette hozzá Fodor Attila.

Hamar lerabolták a boltok készleteit
Hamar lerabolták a boltok készleteit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.