Nem okoz káoszt az exlex

Sok bonyodalmat nem okoz a cégek könyvelésében a parlament által augusztus elsejei hatállyal elfogadott, de máig ki nem hirdetett törvények miatt kialakult „vákuum”. Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a vállalkozások adóelőleg-fizetésében emiatt semmi sem változik.

Az új szabály belépése után sem lesz ezzel kapcsolatban a cégeknek külön teendőjük, nekik a korábban, az adóbevallás alapján megállapított adóelőleget kell továbbra is fizetniük, függetlenül attól, hogy időközben kedvezőbb lett a társasági adókulcs.

Más kérdés, hogy hamajd kijön az új szabályozás, akkortól a cégek erre hivatkozva kérhetik az adóhivataltól, hogy az új kulcsoknak megfelelően mérsékeljék az adófizetési kötelezettségüket. Ezt a lehetőséget az adózás rendjéről szóló jogszabály teremti meg számukra. Hogy az APEH erre mit fog lépni, az más kérdés, mert neki nem írja elő a törvény, hogy csökkentse az adóalanyok előlegét, vagyis nem kötelező számára, hogy – az 500 millió forintos adóalapig – a 19 százalékosról 10 százalékosra mérséklődő társasági adókulcs kedvező hatását azonnal, közvetlenül és automatikusan érvényre juttassa az érintett vállalkozásoknál.

A kulcs elvileg már július elsejétől él, tehát visszamenőleges hatállyal kell alkalmazni. Mindenesetre a Lezsák Sándor parlamenti alelnök asztalán heverő, az aláírására – majd Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök általi kihirdetésére – váró törvény az adózás rendjéről szóló jogszabályt csak annyiban módosítja, hogy az új törvény hatálybalépése előtti időszakra vonatkozó adómegállapítási, bevallási, adófizetési, adóelőleg-fizetési, bizonylatkiállítási, adatszolgáltatási és adólevonási kötelezettségét az akkor érvényes szabályok szerint kell teljesíteni.

Magyarán a jogalkotó megfeledkezett arról, hogy egy egyszerű módosítással megkímélje a felesleges bürokráciától mind a vállalkozókat, mind az adóhivatalt, és az átmenetet gördülékennyé tegye. Mindenki egyéni eljárásban kérheti a kedvezőbb elbírálást, de ha úgy gondolja, a jelenlegi előlegeket is fi zetheti tovább, s az adóév zárása után visszaigényelheti a túlfizetést – mondta Zara László.

A pálinkafőzésnél egyértelmű a helyzet: hiába az augusztus elsejei dátum, a jövedéki változások csak a törvény hatálybalépését követő 45. naptól alkalmazhatóak, vagyis szeptember közepéig tilos a házilagos lepárlás. Nincsmentesítő szabály, az a vámosok mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy büntetnek-e vagy éppen az átmeneti időszakra való tekintettel megértőek azzal, akit idő előtti házi főzésen érnek. A VPOP e tárgyban kiadott közleménye erre nem ad útmutatást, csak a tilalom meghoszszabbodására, türelemre és jogkövető magatartásra inti az otthoni, legális pálinkafőzés iránt érdeklődőket.

Az egyenesági öröklést és ajándékozást illetékmentessé tevő jogszabálynál a kiindulási alap az, hogy folyamatban lévő, pontosabban a július elsején jogerősen még le nem zárt hagyatéki és ajándékozási eljárásokban visszamenőlegesen is az új kedvezményt kell alkalmazni. Vagyis ebben az esetben nem okoz problémát a jogszabály csúszása.

Pálinkafőzés házilag
Pálinkafőzés házilag. Szeptember közepén indulhat a lepárlás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.