Minden tojás egyforma

Az utóbbi időben számos helyen jelent meg a sajtóban, az interneten a kereskedelmi forgalomban kapható tojások minőségéről érzelmi alapon, állatvédelmi szempontokra hivatkozó minősítés. Ezekben közös volt, hogy a ketrecben tartott tyúkokkal termelt, többnyire fehér héjú tojás minősége a legrosszabb, a zárt istállóban, padlón tartott állatok terméke ugyan egy fokkal jobb, de az igazi jó minőséget a szabadban tartott tyúkok tojásaiban találja meg az ínyenc vásárló. A sommás ítélethez azonban soha nem mellékeltek összehasonlító analízisen alapuló mérési adatokat.

A Baromfi Termék Tanács és a Tojásszövetség illetékesei ugyanakkor azt állítják, hogy az efféle szubjektív vélemény megalapozatlan. A tojás minőségét, összetételét takarmányozással lehet befolyásolni, de tartási móddal nem – állítják a szövetségek. Most egy amerikai kutatócsoport, a Mezőgazdasági Kutató Intézet (ARS) élelmiszereket vizs gáló részlegének vizsgálataiban azt találta, hogy nincs mérhető különbség a különböző típusú tojások között. Teljesen mindegy, hogy milyen tojást vizsgáltak, közel egyforma volt a tojások minősége – derül ki az intézet anyagából.

A kutatócsoportnak az volt a feladata, hogy különböző termelési és takarmányozási körülményekből származó (ketreces, alternatív, szabad tartás) nagy méretű, fehér és barna héjú tojásokat hasonlítsanak össze. Az volt a cél, hogy meghatározzák, van-e a fizikai minőségben és az összetételben eltérés a vizsgált tojások között. A kutatók azonban ilyen érdemi különbséget nem találtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.