Elverte a jég és a vihar

A májusi és júniusi viharok, a jégesők és az árvizek nemcsak a lakóházakban okoztak jelentős károkat, hanem az agráriumban is. Közel hétezer mezőgazdasági káresetet jelentettek be a biztosítóknál júliusban, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint. Ezek összértékét hatmilliárd forint fölé becsülik a szakemberek – hívta fel a figyelmet közleményében a Generali-Providencia Biztosító. A társaság július végéig több mint 1900 ilyen káresetet regisztrált, a jég- és viharkárok becsült értéke a cég esetében mintegy 2,3 milliárd forintra rúg. A Generali munkatársai folyamatosan dolgozzák fel a bejelentéseket, a biztosító eddig mintegy 700 millió forintot fizetett ki a károsultaknak – mondta el Oláh Ferenc , a biztosító kkv és mezőgazdasági értékesítési osztályának vezetője.

– Csongrád és Békés megyeegyes részein olyan hatalmas károkat okoztak a júniusi jégesők és viharok, hogy volt ügyfelünk, akinek közel százmillió forintot fizettünk ki. Ugyanebben a hónapban a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben végigsöprő jég esetenként több tízmillió forint értékű károkat okozott – tette hozzá. Oláh Ferenc szerint egyáltalán nem szokatlanok az ilyen nagy összegű kifizetések: volt olyan ügyfél, akinek termőterületein tavaly 122 millió forintos kárt okozott a jégeső.

A mezőgazdasági károk értéke azonban még változhat – és nemcsak azért, mert az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon még előttünk van. A növényekhez kapcsolódó valós kárérték megállapításához ugyanis meg kell várni azt a növekedési stádiumot, amikor a károk tényleges mértékét ki lehet mutatni. Éppen ezért ilyenkor több szemlét tartanak a kárszakértők, és a végleges összeget a betakarításkor határozzák meg – mondta.

A biztosítók által regisztrált hatmilliárd forint feletti káröszszeg csak azokat az eseteket tartalmazza, melyeknél az érintett rendelkezett biztosítással. A termelők jelentős részének azonban nincs fedezete az ilyen eseményekre, így a májusi és júniusi viharok által okozott károk tényleges összege ennél lényegesen nagyobb. Szakemberek becslése szerint több tízmilliárd forintról lehet szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.