A kézipoggyász is fizetős lett Amerikában

Augusztus elsejétől az amerikai Spirit Airlines fapados légitársaság 20, 30, vagy 45 extra dollárt is beszed utasonként és csomagonként a fej fölötti csomagtárolók használatáért. Online 30, a becsekkoláskor már 45 dollár a tarifa. Akinek ez a tarifa túl magas, annak az ülés alá kell begyömöszölnie a kézipoggyászt. Ha nem tudja, már veheti is elő a hitelkártyáját. A törzsutasoknak az első csomag ingyenes –s ez már csak azért is érdekes, mert az amerikai hatóságok eleve csak egy kézipoggyász gépre vitelét engedélyezik.

„Kevesebb cucc, kisebb költség” – így érvel a cég vezére: az időrabló pakolászás mellőzésével kisebbek lesznek a késések. Ben Baldanza nem volt rest megfeddni a sajtót,mondván, az nem volt ilyen aktív, amikor tavasszal az áraik csökkentését jelentették be. Júliusban Baldanzának a kongresszus albizottsága előtt is meg kellett védenie a díj bevezetését. A vezérigazgató érve, hogy a cég a legszegényebbek utazásához nyújt lehetőséget, és az extra bevételt is erre fordítják. Mellékesen megjegyezte, hogy a gép gyomrában bőven van hely a csomagoknak. Persze a feladott poggyászokért is fizetni kell, az első bőröndöt 19, a másodikat 25, míg a harmadikat 100 dollárért utaztatják.

Az utasjogokat védelmező FlyersRights igazgatója, Kate Hanni a meghallgatáson azt követelte, hogy az év végéig jogszabályban tiltsák meg a kézipoggyászt érintő megkötéseket és a mosdóhasználat fizetőssé tételét, mondván: a jegyárnak ezeket az alapvető szolgáltatásokat tartalmaznia kell. Misty Pinson, a cég szóvivője lelkesen nyilatkozott az első nap tapasztalatairól: bár néhány utast meglepett a változtatás, a beszállítás folyamata érezhetően felgyorsult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.