Már 125 milliót ad a Széchenyi-kártya

Forgóeszköz-hitelezéssel, szeptembertől beruházási hitellel, januártól pedig a pályázatokhoz szükséges önerőhitellel bővül a Széchenyi Kártya Program. Ezzel a kisvállalkozások támogatását segíti a kormány, hiszen azok gondja, hogy nem rendelkeznek elegendő készpénzzel, nincs forrásuk új beruházásra vagy a pályázatokon elnyert támogatáshoz szükséges önerőre.

A vállalkozások forgóeszközhitel esetében maximum 25 millió forintot vehetnek fel, legfeljebb 3 éves futamidőre, s a kormány az eddiginél nagyobb, 2 százalékos kamattámogatást nyújt a Széchenyi Kártya Programban az új hitelekhez.

– Összességében azonban a Széchenyi-kártya kibővítésével kialakult a vállalkozások finanszírozásához szükséges portfólió, így az összes elem működése esetén akár 125 millió forint hitelhez is juthat egy vállalkozás a programban – hívta fel a figyelmet Krisán László, a program lebonyolításában résztvevő KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Széchenyi-kártyát a vállalkozások 250 ponton igényelhetik, nem kell mögé tárgyi fedezet, a piacon lévő lehetőségekhez viszonyítva olcsóbban vehető fel, bürokráciamentes, gyorsan folyósítják, és a futamidő is kedvező. Az elmúlt 8 év alatt 179 ezer Széchenyikártyát igényeltek a vállalkozások, és azokkal 786 milliárd forint hitelt helyeztek ki, ami jelentős szerepet játszott az új munkahelyek teremtésében. –A vállalkozások finanszírozásában jó eszköz, olcsó és életszerű megoldásokat tartalmaz – méltatta a program eddigi eredményeit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A program védelemre is szorul: mivel a bizalom elvére is épül, a kintlévőséget az adóhivatal hajtja be. A Széchenyi Kártya Programban a gazdasági válság előtt 3-3,5 százalékot tett ki a bedőlések aránya, ez a válság után 5 százalékra nőtt, amely még mindig kedvezőbb a kereskedelmi bankoknál tapasztalt aránynál. A kormányzat azt vizsgálja, miként lehetne a Széchenyi Kártya Program támogatását az uniós programokba beilleszteni.

Folyamatosan bővül a piacinál olcsóbb hitelt kínáló program
Folyamatosan bővül a piacinál olcsóbb hitelt kínáló program
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.