Hosszú agónia a halászati társaságnál

Tovább sorvad a Balatoni Halászati Zrt., nemrégiben pedig bezárt a lellei halfeldolgozója is. A hírekkel ellentétben azonban nem indult végelszámolási eljárás a cégnél.

A megrendelések jelentős visszaesése miatt a Balatoni Halászati (BH) Zrt. néhány hete úgy döntött, hogy bezárja halfeldolgozó üzemét. A balatonlellei telep bezárása – a nagy múltú cég tavaly nyár óta tartó leépülésének újabb epizódja – alighanem szerepet játszott abban, hogy a napokban szárnyra kapott az a hír: végelszámolási eljárás indult a társaságnál.

Bár Halmos Gábor, az állami tulajdonban lévő BH gazdasági igazgatója érdeklődésünkre határozottan cáfolta, hogy végelszámolás kezdődött volna a cégnél, a társaság helyzete továbbra is meglehetősen bizonytalan. A lellei üzem bezárásával ugyanis a cég utolsó tevékenységeinek egyike szűnt meg, így szinte már csak „papíron” létezik, érdemi munkát alig végez a BH.

A cég agóniája – mint arról már írtunk – tavaly nyáron kezdődött, amikor egy új cégbe, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-be szervezték a közel egymilliárdos adósságot felhalmozott BH főbb vagyonelemeit és feladatait. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vagyonkezelésébe került nonprofit cég rendelkezik azóta a kikötőkkel, a flottával, s felel egyebek mellett a tó ökológiai állapotának megőrzéséért, a halászatért, a telepítésért és a horgászturizmusért.

Az átalakítások során az új cég 65 embert átvett a BH-tól, közel félszázan azonban elveszítették állásukat. Az átszervezés végére lényegében teljesen „kifilézték” a BH-t, amely a lellei üzem bezárása miatt ma már csupán négy tógazdaságért felel.

Megkerestük aMagyarNemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy megtudjuk, milyen terveik vannak a Balatoni Halászati Zrt.-vel, ám kérdésünkre nem kívántak válaszolni. Így egyelőre azt sem tudni, hogy mi lesz annak a 43 embernek a sorsa, akik ma még a BH-nál dolgoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.