Amerika fantáziát lát a netes szerencsejátékban

Tíz év alatt 42 milliárd dollárt hozhat a konyhára a kincstárnak az online kaszinók törvényesítése, aminek érdekében most tették meg az első jogi lépéseket az Egyesült Államokban.

Nagyon jó dolog a Texas Hold’em póker – ezt a kártyajáték Magyarországon is aktív művelői eddig is jól tudták, ám most a washingtoni döntéshozók is kezdenek ráébredni, hogy mennyire az. Számításaik szerint tíz év alatt akár 42 milliárd dollár bevételt is eredményezhet a súlyos gondokkal küszködő amerikai büdzsének az internetes szerencsejátékok legalizálása. Ehhez az amerikai képviselőház egy szakbizottsága szerdán tette meg az első jogi lépéseket. Egy másik bizottság pedig arról készül gondoskodni, hogy az IRS, azaz az adóhatóság, nyomban sápolja is meg az ilyen szolgáltatásokat működtető vállalkozásokat, mint ahogyan a játékok nyerteseit is.

Mindehhez azonban a nem sportalapú, online szerencsejátékokra vonatkozó szövetségi tilalmat kellene átfogó törvénnyel felszámolni – márpedig az Obama-adminisztráció nem közölte álláspontját, miközben igen zsúfolt már a törvénykezési naptár a Capitoliumon a novemberi kongresszusi választásokig. A fejleményekről múlt csütörtöki címlapján beszámoló The New York Times megemlíti: a bankok és a hitelszövetkezetek támogatják a legalizálást, miközben a kaszinók és az indián törzsek – amelyeknek külön szerencsejáték-szabályozása van egy szövetségi törvény értelmében – megosztottak. A 2006-ban, még a Bush- adminisztráció idején életbe léptetett szövetségi online játéktilalom a szakértők szerint rosszul megfogalmazott jogszabály – és ez lehet a bevételüket, monopóliumukat például az offshore cégektől féltők gyenge pontja. A szintén fiskális egyensúlyhiánnyal küszködő egyes államok eközben lazítanak a „fizikaialag” is fellelhető kaszinókra vonatkozó szabályokon, hogy többletbevételhez jussanak. Colorado például meghosszabbította a nyitvatartási idejüket, és felemelte a licitplafont, mint ahogyan Missouri engedett a szintén maximált – legfeljebb ötszáz dolláros – veszteségből, amit a kaszinóhajókon el lehetett tapsolni.

Befagyasztott nyeremények

Az elmúlt években több büntetőjogi lépéshez is vezetett a szövetségi tilalom, amely ellen egy képviselő szerint a lobbisták már tízmilliókat vetettek be, hogy érvényteleníttessék azt. Egy brit online szerencsejátékcég vezetőjét egy texasi reptéri átszálláskor őrizetbe vették a hatóságok, majd az eljárás végén, és több év börtönre ítélték. Tavaly pedig több bankot köteleztek az amerikai hatóságok olyan „virtuális pénztárcák” befagyasztására, amelyektől pedig 27 ezer, offshore internetes oldalakon „kaszinózó” várta jól megérdemelt nyereségét.

Játék közben – A költségvetési bevételeket növelnék az online forgalom legalizálásával
Játék közben – A költségvetési bevételeket növelnék az online forgalom legalizálásával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.