Dúl a csata az ötcsillagos hévízi szállóért

Egy felmondott hitelszerződés miatt pénzintézeteké lett az ötcsillagos hévízi Rogner Hotel. A bankok ígérik: továbbműködtetik a szállodát, így nincs veszélyben a kétszáz alkalmazott állása. Az eddigi tulajdonos szerint a bank csalárd módon, alapos ok nélkül, önérdekből „foglalta el” az ingatlant.

Bár a hévízi Hotel Rognerben pihenők szinte semmit nem vettek észre belőle, az utóbbi hetekben nagy csata dúlt a zalai fürdőváros egyetlen ötcsillagos szállodájáért. A CIB Zrt. és társbankja felbontotta ugyanis a hotel eddigi tulajdonosával még 2008-ban megkötött hitelszerződést, majd a fennálló tartozás fejében érvényesítette vételi opcióját, s a földhivatalnál kezdeményezte tulajdonjogának bejegyzését.

A hírek szerint az eddigi tulajdonos, a Lotus Therme Kft. minden lehetséges jogi eszközt felhasznált azért, hogy megakadályozza a bankok tulajdonszerzését, ám végül a CIB és partnerbankja győzött. A CIB tájékoztatása szerint ugyanis a napokban bejegyezték tulajdonjogukat, így ma már pénzintézeteké a zalai fürdőváros legexkluzívabb, 232 szobás szállodája a Rogner Hotel & Spa Lotus Therme.

A szállodáért vívott csatáról a felek szűkszavúan, egymásnak ellentmondva, s az ügy érdemi részleteit elhallgatva nyilatkoztak.

Kanizsai Róbert, a CIB Bank Zrt. kommunikációs igazgatója tudósítónknak azt mondta: a Lotus Therme Kft.-vel két éve kötöttek finanszírozási szerződést, aminek több pontját is megszegte a társaság, ezért döntöttek a megállapodás felmondásáról. Hangsúlyozta: többször is kísérlet tettek arra, hogy a szálloda előző tulajdonosait rábírják a finanszírozási szerződésben foglaltak betartására, ám nem jártak sikerrel, így nem maradt más lehetőségük, mint a szálloda átvétele. A kommunikációs igazgató – banktitokra hivatkozva – arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mire és mekkora hitelt vett fel a korábbi tulajdonos, mely szerződéses kötelezettségeinek nem tett eleget, s elmaradt-e a kölcsön törlesztésével.

A CIB eljárását élesen bírálja, s a bank több állítását megkérdőjelezi – lapunkhoz eljuttatott közleményében – Mickiewicz Zoltán, a Lotus Therme Kft. ügyvezetője. (Információnk szerint a kft.-t 2008-ban vásárolta meg, részben CIB-hitelből az egyebek mellett szállodaüzemeltetéssel foglalkozó DARE-csoport.) Mickiewicz Zoltán szerint a Rogner Hotel „jogszerű tulajdonosa” ma is a Lotus Therme Kft. A bank ugyanis – állítja az ügyvezető – valós és alapos ok nélkül, önérdekből, jogszerűtlenül mondta fel a szálloda megvásárlásához nyújtott finanszírozási szerződést.

Az ügyvezető közleményében kitért arra is: bár a Lotus Therme Kft.-nek tőke- és kamattartozása sincs a CIB felé, a vitás kérdésekben minden ésszerű kompromisszumtól elzárkózott a pénzintézet, majd a jogállami szokásokat durván megsértő módszerekkel, csalárd módon „elfoglalta” a szállodát. A történtek miatt a Lotus Therme Kft. alighanem bírósághoz fordul, hiszen Mickiewicz Zoltán úgy fogalmazott: a CIB Bank Zrt.-vel szemben érvényesítik jogaikat és igényeiket.

Az igazgatónak szerettünk volna kérdéseket feltenni, ám titkárnőjén keresztül azt üzente: a történtekről egyelőre nem kíván többet mondani, mint amit közleményében leírt.

Bár a Lotus Therme és a CIB csatája vélhetően még nem zárult le, mindez a szálloda működését – legalábbis egyelőre – nem befolyásolja. Kanizsai Róbert kommunikációs igazgató ugyanis kérdésünkre közölte: a hotelt semmiképp nem zárják be, reményeik szerint megállapodásra jutnak a jelenlegi üzemeltetővel, a Rogner International GmbH-val a szálloda további működtetéséről. Ez pedig azt jelenti – tette hozzá –, hogy nincs veszélyben a szálloda mintegy kétszáz alkalmazottjának állása.

Felére-harmadára csökkenhet az ár

Nem példa nélküli az, hogy – jobbára kényszerből – pénzintézetek válnak szállodatulajdonossá. A soproni Fagus Hotelt például egy bedőlt hitel nyomán vette át egy, az MKB Bank érdekeltségébe tartozó társaság, miközben lízingben a korábbi tulajdonosokhoz tartozó cég üzemeltette a szállodát. Az egyik reprezentatív „bukta” a Magyar Fejlesztési Banké (MFB), amely az egerszalóki Saliris Resort létrehozásában vett részt.

A tizenhét medencés termálfürdőkomplexum és a négycsillagos – néhány héttel ezelőtt átadott –, 203 szobás hotel megépítését magánbefektetők kezdték el, ám 2004 végén beszállt az üzletbe az állami tulajdonú MFB, amely fantáziát látott az ígéretes, de tőkehiányos befektetésben. A beruházás éveket csúszott, s az építkezés eredetileg tervezett 11 milliárdos költségei a becslések szerint elérték a 15 milliárd forintot.

Közben több műszaki és pénzügyi vizsgálat is zajlott. Kiderült, hogy az eredeti tervekhez képest jóval költségesebb anyagokat építettek be, s vitatható módon történt a beruházó cégnél tőkeemelés. Az MFB futott kisebbségi tulajdonrésze és a vállalkozásnak nyújtott hitelei után, s veszteségeit mérséklendő végül megszerezte a vállalkozást: a Szalók Holding Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Zrt.-t a bank honlapja szerint immár száz százalékban az MFB tulajdonában lévő Beszállítói Befektető Zrt. birtokolja.

Az persze alaposabb vizsgálatot érdemelne, hogy pontosan miként is „futott” a pénze után a pénzintézet, s mennyit bukott-bukhatott ezen a változó tulajdonosi kör. Ilyen kontrollok elkelnének több szálloda születésénél. Mert már-már ismert beruházói fortély volt a valóságosnál értékesebbnek beállítani az ingatlant, ugyanakkor az önerő minimálisra szorításával fölvenni a hitelt, amelynek zöme devizában történt. A Figyelő információja szerint a felszámolásból a napokban értékesített tarcali Andrássy Kúria Hotel Wine & Spa is a CIB Bankhoz került. Szakértők becslése, hogy akár felére-harmadára is zuhanhat a bajban lévő hotelek ára. (Doros Judit – Hajba Ferenc)

A hírek szerint változhat a tulajdonosa az egykori szakszervezeti szállókat birtokló Hunguest Hotelsnek is, a bennfentesek nem lepődnének meg, ha Leisztinger Tamás kiszállna a cégből. Az ügy hátterében zajló, politikával átitatott küzdelemről cikkünk itt olvasható.

A vita tárgya: a hévízi Rogner
A vita tárgya: a hévízi Rogner
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.