Orbánnak lesz még dolga az IMF-fel

Nem szakad meg a kapcsolat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), mint hitelnyújtóval októbert, vagyis a készenléti hitelkeret lejártát követően sem – erősítette meg lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Orbán Viktor kormányfő a napokban többször is kijelentette, hogy a szerződés lejárta után „nincs dolgunk” az IMF-fel. Azonban ez nem így van.

A tárca tájékoztatása szerint a magyar készenléti hitelkeret annak igazgatósági jóváhagyásától számított 17+6 hónap múlva, azaz 2010. október 6-ával lejár (a 6 hónap az időközben jóváhagyott hitelkeret-kiterjesztés időtartama, eredetileg tavasszal futott volna ki a szerződés). Ezt követően a magyar kormány hitellehívást már nem kezdeményezhet – ez egyben azt is jelenti, hogy az IMF-fel és az EU-val folytatott júliusi tárgyalási forduló eredménytelensége miatt valószínűleg elesünk attól a lehetőségtől, hogy lehívjuk az esedékes mintegy 5 milliárd eurós keretet, mert az időbe már nem nagyon fér bele a megállapodás. Ez persze inkább csak elméleti lehetőség, mivel jelenleg Magyarország nincs rászorulva erre a pénzre, képes a piacról finanszírozni magát.

Ha valamiről szól tehát az októberi időpont, arról, hogy azon túl a magyar kormány már semmilyen esetben nem hívhatja le a beragadt hitelt, forduljon bárhogy is az állampapírok piacán a hangulat. Az IMF-től azonban nem „szabadul meg” a kormány: ezt követően kezdődik a hiteltörlesztés időszaka. Az első részletet 2012 első negyedévében kell visszafi zetni, az utolsót pedig 2014 harmadik negyedévében (az EU felé más ütemben kell törlesztenünk).

Megkérdeztük a szaktárcát, milyen ellenőrzési jogosultságai vannak a IMF-nek a hiteltörlesztési időszakban. A válasz alapján ha nem is az eddig megszokott negyedéves gyakorisággal, de folytathatja az ellenőrzéseket a szervezet. Az IMF rendes körülmények között is évente ellátogat a tagországaiba, vagyis a delegáció tagjai akkor is tiszteletüket teszik a kormányoknál, amikor azok nem állnak hitelezői kapcsolatban a valutaalappal. Ezt az IMF Alapokmányának IV. cikkelye rögzíti. Amíg viszont fennáll a tartozásunk, ezeket az értékeléseket kibővítetten (angolul post-program monitoring eljárás keretében), a normál konzultációnál tágabb tematikával végzik – tájékoztatott az NGM, ahol arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek során kötelezettségvállalásokat nem írnak elő. A tárca szerint az IMF még program keretében sem ír elő kötelezettségeket, csak ajánlásokat tesz és teljesítménykritériumokat fogalmaz meg.

Ez más megvilágításba helyezi Matolcsy György tárcavezetőnek a legutóbbi, lezáratlan felülvizsgálat után tett nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott a tárgyalásokról, hogy a kérdés az volt: „megszorítás vagy bankadó”. Ez az állítás jóval nagyobb beleszólást feltételez az IMF részéről, mint ami a saját tárcájának tájékoztatójából kivehető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.