Széchenyi 2.0

A modernizáció vagy progresszió túl balos kifejezések Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki kormánya gazdaságösztönző programjának ismét az egyszer már kipróbált Széchenyi-terv nevet adta.

A tegnap bemutatott, kétszáz oldalas programból az irányok kiderültek, a részletek hiányoznak – de utóbbit még lehet pótolni, mivel ezt vitairatnak szánja a kormány, amelyhez szeptember közepéig juttathatják el észrevételeiket a vállalkozások.

A kormány hét kitörési pontot jelölt meg, ám ezek valójában a gazdaság egészét lefedik, ennyiben tehát szélesebb, mint az első Fidesz-kormány idején működött hasonló nevű terv. A kormány szerint az idei év még elmegy a pénzügyi stabilizáció biztosításával, a következő kettő azonban már a szerkezeti átalakításokkal telik, hogy aztán 2013-tól stabilizálódjon a gazdaság. Ha minden az elképzelések szerint alakul, valamikor 2030 körül a magyar életszínvonal elérheti az akkori uniós átlagot, ígérte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A többi között az egészségiparra, a zöldgazdaságra és az innovációra épülő program teremtheti meg a kormány reményei szerint a választások előtt beígért egymillió új, adózó munkahely létrejöttéhez szükséges feltételeket.

A második Széchenyi-terv forrásául javarészt azok az európai uniós források állnak rendelkezésre, amelyeket eddig nem kötöttünk le. Matolcsy szerint három év alatt 1000 milliárd forint kerülhet ezen az úton be a magyar gazdaságba. Az MSZP viszont úgy tartja, nem történt más, mint hogy meghosszabbították az általuk bevezetett Új Magyarország fejlesztési tervet.

 

Matolcsy György és a terv tervezete
Matolcsy György és a terv tervezete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.