Budai vádjait nem igazolja a jegyzőkönyv

Hamis tanúvallomással vádolja Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőket Budai Gyula, a jogellenes földértékesítések vizsgálatával kapcsolatos miniszterelnöki megbízott. Az általa hazugságnak beállított miniszterelnökimondatok ugyanakkor nem szerepelnek a kihallgatások jegyzőkönyveiben.

– Dokumentumok igazolják, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt – állította tegnap Budai Gyula miniszterelnöki megbízott. A sukorói telekcserével kapcsolatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban idén áprilisban hallgatták meg a két volt miniszterelnököt. (Bajnai a meghallgatása idején még hivatalban volt.) A jegyzőkönyveket az érintettek még aznap nyilvánosságra hozták.

Budai most azt állítja, hogy levelek vannak a birtokában,melyeket Bajnai Gordon írt a befektetőknek, s ezek tartalma „konkrétan ellentétes” Bajnai vallomásával. Hogy mire gondolt, azt nem részletezte. A miniszterelnöki megbízott szerint hazugság, hogy a 2008. május 26-i kormányülés előtt a politikusoknak nem voltak információik a beruházásról. Budai szerint ennek ellenkezőjéről tanúskodik Joav Blum (a Sukoróra tervezett kaszinó beruházójának képviselője) levele, miszerint már korábban is egyeztettek a kormánynyal. A Budai által hivatkozott mondatok azonban sem Gyurcsány, sem Bajnai kihallgatásán nem hangoztak el: Bajnai például azt mondta az ügyésznek, hogy illetékes miniszterként már 2007-ben is találkozott Lauder és Langhammer urakkal, hiszen hozzá tartozott a turizmus fejlesztése. (Budai rendre kormányülésként aposztrofálja az említett találkozót, holott az nem volt az, hiszen a kormányüléseken nem vesznek részt üzletemberek.)

Budai szerint 2008-ban levélben tájékoztatták a befektetőket, hogy 2,6 milliárdos támogatást kívánnak adni a beruházáshoz, míg az ügyészségen azt mondták, hogy az állami támogatás odaítéléséről 2009-ben döntöttek. A jegyzőkönyvek szerint az ügyész egyik politikust sem kérdezte erről a támogatásról, amely egyébként törvény szerint járt volna a beruházóknak, ha létrejön a terv. Gyurcsány Ferenc erről kérdés nélkül azt mondta, hogy a befektetők jelezték: nem kívánnak támogatást igénybe venni. Bajnai Gordon pedig azt részletezte a vallomásban, hogy támogatás esetén ötéves munkahely-megtartási szerződést kötöttek volna a beruházókkal. A jegyzőkönyvből arra lehet következtetni, hogy ez mint elvi lehetőség került szóba. Ami pedig a Budai által emlegetett időpontokat illeti, a kormány döntése egyébként jogilag a kabinet határozatának keltét jelenti, nem pedig az esetleges szándék keletkezésének időpontját.

A miniszterelnöki megbízott legkülönlegesebb vádja, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott arról, miszerint nem tudott a 2008. május 26-i egyeztetésről. A miniszterelnökök ugyanis részletesen beszámoltak az ügyésznek erről az egyeztetésről, miután a kérdések a találkozó letrejöttének és lebonyolításának körülményeit részleteiben firtatták.

A fenti ellentmondások is szerepet játszhatnak abban, hogy Budai nem kíván hamis tanúzás miatt feljelentést tenni, az eljárást az ügyészségre bízza. Ha ugyanis megtenné, akkor ő maga hamis vádlóvá léphetne elő, ami szintén bűncselekmény. Azt azonban hozzátette a mondandójához: az ügyészségnek kell tisztáznia, hogy „Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon milyen ellenérték fejében vett részt a korrupciógyanús kaszinóberuházásban”. A kormányzati támogatását, miszerint a projektet kiemelt jelentőségűnek nyilvánították, a két exkormányfő azzal indokolta, hogy az egymilliárd eurós beruházás jelentős, s 2000 munkahelyet teremtett volna.

Az érintettek cáfolnak

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egymástól függetlenül közleményben cáfolta és visszautasította Budai állításait. Bajnai Gordon titkársága emlékeztetett: miniszterelnökként az ő utasítására indult vizsgálat, melynek nyomán mára polgári per folyik az ügyben, s az MNV Zrt. értékaránytalanságra hivatkozva kéri a csereszerződés megsemmisítését. Érdekesség, hogy ha ennek helyt ad a bíróság, akkor nem valósul meg az ügyészség által 1,3 milliárdra becsült vagyoni hátrány, ám ha Joav Blumnak adnak igazat, azzal elismerik a csereszerződésben feltüntetett földértékeket – azaz a jog szerint kár ez esetben sem éri az államot. Blum 296 millió forint értékkülönbözetet és százmillió feletti illetéket fizetett a csereügylet során.

Budai Gyula két hete iratokkal érkezett az ügyészség épülete előtti tájékoztatóra
Budai Gyula két hete iratokkal érkezett az ügyészség épülete előtti tájékoztatóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.