Pioneer: vetőmagok ingyen

Az agráriumban működő és az ágazattal üzleti kapcsolatban lévő cégek a fenntarthatóságban, valamint a társadalmi felelősségvállalásban is példát mutathatnak – mondta Máté József, a Pioneer Hi-Bred Zrt. kelet-európai kormányzati kapcsolati, közkapcsolati és szabályozási igazgatója.

Az amerikai vetőmagóriás anyavállalat úgynevezett Grant Programját (grant = adomány, támogatás, segély) Magyarországon a cég képviseli. Ez tulajdonképpen nem más, mint azoknak a projekteknek az öszszessége, amit a Pioneer támogat. Ritkán esik szó erről a programról, ugyanis a Grant Program égisze alatt zajló tevékenységet nem használják fel PR-célokra.

Általában olyan projekteket támogatnak, amelyek nincsenek szoros összefüggésben az üzleti tevékenységükkel. Az átlagos projektnagyság, azaz a támogatási összeg általában kétmillió forint, és minden évben több ilyen fut párhuzamosan.

Amerikai modell

Az európai javaslatok összesítése Magyarországon történik, így a másik három európai igazgató összegyűjti a saját területéről a terveket, és elküldi ide. Mostanában évente egyszer terjesztik fel a javaslataikat az amerikai vezetésnek. Máté József beszámolt arról is, hogy inkább nagyobb projekteket terveznek, mint hogy szétaprózódjon a program és vele az erőforrások.

A felterjesztett javaslatok túlnyomó többségét általában elfogadják és jóváhagyják, a finanszírozás pedig a központi, globális költségvetés terhére történik. Magyarországon kezdetben egy ösztöndíjprogram futott így. Éveken át öt magyar agráregyetem és főiskola (Debrecen, Gödöllő, Keszthely, Mosonmagyaróvár és Szarvas) öt-öt diákját ösztöndíjjal támogatták.

Agráriumi ösztöndíjak

A támogatott diákok kiválasztásába nem szólnak bele, ez az intézmények vezetőinek joga és felelőssége volt, akik saját hatáskörben döntöttek. Mára ez a típusú ösztöndíjprogram csak a szarvasi főiskolán maradt meg, ott is leginkább azért, mert a városban található a Pioneer hazai vetőmagüzeme. Helyette inkább olyan nagyobb egyetemi kutatási programokat támogatnak, amelyek az egész magyar mezőgazdaság számára fontosak. Népszerű és ismétlődő kelet-európai projekt egy-egy iskola teljes körű felszerelése informatikai szempontból (széles sávú internetelérés, számítógépek, egyéb informatikai eszközök és szoftverek).

Szociális földprogram

A legfrissebb projekt, amikor az úgynevezett szociális földprogram keretében Kerepesen a helyi roma közösség az önkormányzattól megművelhető földterületet kapott, a Pioneer pedig ingyen adott hibrid kukorica-vetőmagot a termeléshez. Természetesen a hibridek termesztésével kapcsolatos tájékoztatást, szaktanácsot is kínáltak a vetőmag mellé. Emellett arra is volt már példa, hogy az árvíz sújtotta termelők számára osztottak vetőmagot az újravetéshez, ingyen.

Máté József kitért Szarvas és a Pioneer Hi-Bred különleges kapcsolatára is. A cég az egyik legnagyobb adófizető a városban, így fontos szerepet töltenek be Szarvas életében, ami egyben felelősséget is jelent. Támogatják a helyi tűzoltó-alakulatot, a városban zajló rendezvényeket, továbbá segítik a mentőket is. A Pioneer mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy azokon a településeken, ahol a cégnek kutató-fejlesztő állomása – korábban Jánoshalmán, most Hódmezővásárhelyen – vagy üzeme van, mint Szarvason, ott aktívan részt vesznek a közösségi életben, valamint többféle módon támogatják is azt.

Újrahasznosítás

Mivel a cég kutatás-fejlesztéssel, nemesítéssel és vetőmagelőállítással foglalkozik, eleve előírás volt az átláthatóság, illetve a különféle engedélyek beszerzése, a rendszeres ellenőrzések bevezetése. Úgy vélik, az üzleti lehetőségeiket komolyan veszélyeztetné, ha környezetvédelmi szempontból átláthatatlan lenne az általuk forgalmazott vetőmagok előállítási folyamata. A papírból készült, használt vetőmagzsákokat a Cseber Kht. segítségével összegyűjtik, hogy azután újrahasznosíthassák.

A régióban három nagy Pioneer vetőmagüzem is van, és nagy hangsúlyt fektetnek a helyi előállításra és a helyben értékesítésre is, ezért csökkenteni tudták a szállítás környezeti terhelését. Így érik el továbbá, hogy a hibridek a helyi termesztési körülményekhez igazodjanak, annak megfeleljenek. A szarvasi üzemben dolgozók munkába járását autóbuszbérlet-térítéssel segítik, így csökkentve a munkába járás környezeti terhelését. A cégnél a külföldi utak számát is csökkentették, és inkább rendszeres videokonferenciákat tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.