Kulcskeresők

Vegyük sorba, mi minden hangzott el eddig a kormány köreiből az egykulcsos szja-rendszerről. Először a 29 pontos akciótervből értesülhettünk arról, hogy 2011 januárjától egyetlen kulcsra, mégpedig a 16 százalékosra szűkül a magyar személyi jövedelemadó-rendszer. Egyéb megjegyzést ehhez nem fűzött az akciótervben a kormány, ezért – bár törvényjavaslat erről nem született, szemben az összes többi adóígérettel – kénytelenek vagyunk elfogadni ezt a mértéket és időzítést kiindulási pontként.

Pár napja már arról beszélt egy televíziós műsorban Orbán Viktor kormányfő, hogy jó lett volna egy lépésben eljutni az egykulcsos rendszerhez, de az ország teherbíró képessége (értsük ezen a költségvetés korlátait) ezt nem engedi meg, ezért két-két és fél lépésre lesz szükség.

Majd hétfőn a közszolgálati tv műsorában ugyancsak ő kijelenti, hogy Magyarország januártól átáll az egykulcsos szja-ra. Az egy másik kérdés – tette hozzá –, hogy az átállás hány évet vesz igénybe. Mértéket ugyanakkor nem mondott, csak azt, hogy minden idők legalacsonyabb kulcsú adórendszerét vezetik be.

Azon lépjünk most túl, hogy mi lett az azonnali, radikális adócsökkentés ígéretével. Nem mintha ne lehetne ezt időnként a fideszesek orra alá dörgölni, de józan ésszel (amire a kormányfő is előszeretettel hivatkozik mostanában), a gazdasági lehetőségeket figyelembe véve inkább örülni kell annak, hogy ez nem következett be júliustól. De hogy bekövetkezik-e januártól, afelől az újabb miniszterelnöki fogadalom ellenére sem vagyok biztos.

Egyrészt önkormányzati választások előtt állunk. Ezt megelőzően politikai öngól lenne visszakozni a szavazókat leginkább érintő ígéretből. Ezen túl a költségvetés helyzete viszont nem engedi meg – ahogy maga a kormányfő is utalt rá az egyik interjúban –, hogy most egy lépéssel 400-500 milliárd forintos lyukat üssenek rajta. Az eddig megismert elképzelések ugyanis ekkora bevételkiesést okoznának. Ezzel még inkább tisztában kell lenni azt követően, hogy jövőre biztosítókötél (vagyis IMF háttértámogatás) nélkül akarunk forrást gyűjteni az államkötvénypiacon. Ez megdobhatja a kiadásokat, újabb komoly nehézségeket okozva a költségvetésnek. Közben egy minden korábbinál izzadságosabb bruszt folyik az Európai Unióval a jövő évi hiányról, s nem úgy tűnik, hogy fáradna a szigorú feltételeket támasztó ellenfél.

Mindezek alapján nem meglepőek a duplafenekű nyilatkozatok. Minden eshetőségre fel kell készülnie a kormánynak. Orbánék nem szeretik, ha az emberek nem szeretik őket, ezért ha törik, ha szakad, ragaszkodni fognak az egykulcsos adóhoz. De tényleg az lesz-e?

A kormányfő elhamarkodottan megállapította, hogy minden idők legalacsonyabb adóját vezetik be. Attól függ, mihez képest, mert az adóteher a kisebb jövedelműeknél jelenleg 0 és 10 százalék között mozog. Ha 16 százalékos lesz a kulcs, ők nem fogják minden idők legalacsonyabbjának érezni. Tehát megmaradnak az ő kedvezményeik? Akkor a büdzsé veszteségét növeli a kormány, s már nem is beszélhetünk klasszikus értelemben vett egykulcsos adóról. Márpedig vesztesei nem lehetnek az átalakításnak – ezt is Orbán mondta. Úgy tűnik, ez most kivitelezhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.