Világszínvonalú a magyar mobilnet

Júniusban tovább nőtt a mobilinternet-előfizetők száma, ám a hálózatok forgalma mérsékeltebb volt.Egy most publikált jelentés szerint a magyar hálózatok minősége a világelsők között van.

Az év hatodik hónapjában az egy évvel korábbi 636 ezer és a májusi egymillió után júniusban már 1 millió 37 ezer mobilinternet-előfi zetőt regisztráltak Magyarországon. A teljes előfizetői táboron belül az aktív, vagyis a szolgáltatást az utolsó három hónapban valóban használó ügyfelek száma júniusban 786 ezerről 798 ezerre emelkedett. Ez az érték 12 hónappal korábban 507 ezer volt – tette közzé a három mobilcég együttes adatszolgáltatásán alapuló gyorsjelentésében a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Ami a hálózatok forgalmát illeti, a májusi 1 millió 148 ezer után júniusban 1 millió 103 ezer gigabyte-ra csökkent az adatmennyiség, ami azt jelenti, hogy egy előfizetőre átlagosan 1,38 gigabyte jut, míg egy hónappal korábban még 1,46 volt ez az adat. A Vodafone piaci részesedése 0,22 sázalékkal nőtt, míg a T-Mobile-é 0,04, a Telenor pedig 0,18 százalékot vesztett piaci részesedéséből.

A héten közzétette tanulmányát egy független műszaki cég, amely számos európai és a három magyar szolgáltató műszaki paramétereit mérte, mind a mobilinternet, mind a hanghívások tekintetében. E mérések alapján a három hazai operátor jóval átlag feletti teljesítményt nyújt a nemzetközi mezőnyben. A felmérés egyik érdekes eredménye, hogy a mobilinternet terén a Vodafone-t hozta ki a legjobbnak, amely a 3G-s hálózatát a konkurenciához képest egy év késéssel indította meg. A kutatás szerint hangminőségben és webes böngészés terén a letöltésben a magyar Vodafone az első helyen áll, míg a fájlátvitel feltöltési sebesség szerint a hazai T-Mobile az első s a Vodafone a második helyezett.

A mobilhálózatok műszaki paramétereinek vizsgálatára korábban is történtek független kísérletek. Az ARCchart tavaly őszi felmérése a magyarországi T-Mobile hálózatát világelsőnek hozta ki, a feltöltési és letöltési sebességek és a késleltetési értékek mérései alapján. Ebben a felmérésben a Vodafone és a Pannon szintén az élvonalban szerepelt. A nagyjából kétmillió mérésből öszszeálló nemzetközi felmérést az ügyfelek segítségével végezte a cég.

Készülnek a magyar mobilcégek az iPhone4 bevezetésére, amely abból is tudható, hogy immár a T-Mobile és a Vodafone is árul a jelenleginél kisebb méretű, úgynevezett micro-SIM kártyát, amely az e-book-olvasókban és az iPadban is használatos. Az új Apple telefon hazai bevezetéséről hivatalosan semmit sem tudni. A cég valószínűleg követi a más országokban alkalmazott stratégiáját: nem egy kizárólagos szolgáltatónál, hanem többnél árulja a multimédiás készüléket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.