Jönnek a másodlagos ellenőrzések

Hatályba lépett a másodlagos élelmiszer-vizsgálatról szóló jog szabály, amelynek célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra – derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményéből. Az Európa több országában már működő másodlagos élelmiszer-vizsgálattal – amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint – a termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszer-vizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják. (Az első ilyen ellenőrzés ma lesz a CBA alsónémedi elosztóbázisán – igaz, még csak bemutató jelleggel.)

A rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (például hús, friss zöldség és gyümölcs, tej, tejtermékek) két nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz a felügyeleti szerveknek, a szükséges adatok közé tartozik a szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, az első magyarországi tárolási helyszín. Így a hatóság (MgSzH) minden élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. Az MgSzH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzik. A húsáruknál alkalmazott eddigi szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MgSzH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100 százalékát ellenőrzi. Ezzel kiküszöbölhetővé válik a dátumátcímkézés, -átírás és az élelmiszerhamisítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.