Bevételekre hajt a VPOP

Olcsó, gyors, rugalmas és ügyfélbarát ügyintézéssel csábítaná Magyarországra vámoltatni az unióba szállító harmadik országbelieket a vám- és pénzügyőrség új vezetése. A VPOP nem nyomozna tovább drogügyekben, viszont javítaná az adócsalás és általában a pénzügyi bűncselekmények felderítési mutatóit.

Július 15-től Béndek József altábornagy, a 2007 végén a rendőrségbe olvasztott határőrség utolsó parancsnoka vezeti a VPOP-t. Szakmai helyettesévé Szabó Zsolt ezredest, a vámőrség eddigi észak-magyarországi régióparancsnokát nevezték ki, bűnügyi főigazgatónak pedig az egykor az adórendőrségnél is szolgált, majd ügyvédnek állt Sors Lászlót. Béndek József keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a Nemzeti Ellenőrzési Hatóság (NEH) január elsejei megalakításáig javítsa a vámőrség közteherbeszedésének hatékonyságát, nyomozásai eredményességét, s hogy a bűncselekményekkel okozott kárnak mind nagyobb hányadát vonják el az elkövetőktől a büntetőeljárások keretében.

Sors László, Béndek József és Szabó Zsolt
Sors László, Béndek József és Szabó Zsolt

A legfőbb cél a bevételek növelése – szögezte le, hozzátéve, hogy ami a törvényekből adódóan az államot megilleti, azt az államnakmeg kell kapnia.AzEurópai Unióba érkező árukat bármelyik tagállamban vámkezeltethetik az importőrök. A vám 25 százaléka a vámolás helye szerinti ország költségvetését gazdagítja. Béndek azt mondta: olcsó, gyors, rugalmas és ügyfélbarát ügyintézéssel a vámőrség el szeretné érni, hogy a lehető legtöbb cég Magyarországon vámoltasson. A vámőrség létszáma – az integrációig legalábbis biztosan – nem nő. Béndek a hatékonyság növelésével s az ehhez szükséges átszervezésekkel kívánja javítani a vámőrség teljesítményét. A vám- és pénzügyőrség 2010 első fél évében két terület kivételével teljesítette bevételi előirányzatait. Regisztrációs adóból azonban a jelentősen visszaesett gépjármű-értékesítés, jövedéki adóból pedig a magas üzemanyagárakra visszavezethető hazai keresletcsökkenés miatt folyt be kevesebb a vártnál.

Szabó Zsolt ezredes, az országos parancsnok szakmai helyettese azt ígérte, kiszámíthatóbb és következetesebb lesz. Továbbra is kiemelten kezelik a jövedéki bevételeket, emellett a jövőben a vámőrség nagyobb szerepet vállalna a környezetvédelmi kérdésekben. Sors László, az új bűnügyi főigazgató már a közeli jövőben áttekintené a VPOP nyomozati hatás- és illetékességi körét. Profiltisztítást szeretne, azt, hogy a vámőrség elsősorban, sőt szinte kizárólag az adó- és pénzügyi bűncselekményekben nyomozzon. Mint fogalmazott, koránt sem biztos, hogy a vámőrségnek kell nyomoznia például kábítószercsempészek ügyében. (Ma a vámőrség jogosult eljárni az általa felfedezett kábítószerügyekben.) Döntés még nincs, az egyeztetések már megkezdődtek, s a bűnügyi főigazgató nem hagyott kétséget afelől, hogy – már csak a hatékonyság javítása végett is – profiltisztítást akar a pénzügyőrség bűnügyi szolgálatánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.