Meggondolatlanság vagy inkább keménykedés?

Több olvasata is van a kormány és az IMF közötti tárgyalások megszakadásának. Miközben Parragh László, az MKIK elnöke szerint semmi különös nincs az ilyen villongásokban, Vértes András, a GKI elnöke úgy véli, a kormány hozzáállása érthetetlen, bizalomromboló, és az alapkamat-emeléshez vezethet.

– Döbbenten hallottam a hírt, hogy a kormány nem tudott megállapodni az IMF–EU-delegációval. Nincs rá értelmes magyarázat, hogy a kabinet miért engedte ezt meg magának –mondta lapunknak Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke. Hozzátette, ő hét közben biztos volt benne, hogy sikeresen lezárulnak a tárgyalások. Ettől függetlenül szerinte az incidens nem veszélyezteti közvetlenül Magyarország finanszírozását, hiszen van elég tartalék. Éppen ezért a piac nem is a nehéz pénzügyi helyzetet árazza majd be, hanem azt, hogy középtávon nem megfelelő az együttműködés a két szervezettel. Nemzetközi színtéren már tudják, mit jelent az, ha az EU bekeményít azokkal az államokkal szemben, amelyek nem végeznek megfelelő mélységű kiigazítást. A Valutaalap részéről pedig az a veszély áll fenn, hogy október után nem ad Magyarországnak újabb készenléti hitelt, amit különben a kormány szeretne megkapni. Ezek együtt már problémát jelentenek Magyarországnak.

– Egyértelmű, hogy a kormány sem a hazai, sem a kívülről érkező szakmai kritikákat nem veszi figyelembe – mondta Vértes András. Ahogyan az a nemzetközi szervezetek közleményéből kiderül, a tárgyalások során a bankadó volt az egyik kritikus pont. Mint a szakértő mondja, ennek jelenlegi tervezetét mindenki bírálta: állítják, idén nem lehet beszedni a 200 milliárd forintot, már csak azért sem, mert az visszaveti a hitelezést, és rossz üzenete van a nemzetközi pénzvilág felé. Ha csak 50 milliárd forintot szedne be a kabinet bankadó címen, azt önként befizetnék a pénzintézetek, és nem terhelnék át a lakosságra. Kiadási oldalon pedig Vértes szerint bele kellene menni a strukturális reformokba. Állítja, a kormány ahelyett, hogy bizalmat építene, épp az ellenkezőjét teszi, szembeszállt szinte mindenkivel.

A hétfői alapkamatdöntésről Vértes András azt mondta, bár eddig elképzelhetőnek tartotta a vágást valamikor az év folyamán, most azonban úgy néz ki, erre nem lesz lehetőség. Sőt, amennyiben az euró árfolyama tartósan 290 forint felett marad, akkor inkább kamatemelés lehet.

Másképp értékelte a hétvége eseményeit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ő úgy látja, inkább arról van szó, hogy a kormány keményen próbálja érvényesíteni az álláspontját. –Nemzetközi téren az ilyen villongás a tárgyalási taktika bevett része – mondta lapunknak. Úgy véli, az álláspontok közelíteni fognak egymáshoz, és létrejön a megállapodás.

– Részünkről csak biztatni tudjuk a kormányt, hogy készítse elő a strukturális reformokat, még akkor is, ha az nemcsak előnyökkel, de rengeteg sérelemmel is jár – jelentette ki.

Parragh László Orbán Viktor miniszterelnök társaságában – bevett taktika
Parragh László Orbán Viktor miniszterelnök társaságában – bevett taktika
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.