Az MFB mentesít a kockázattól

Bizonyára kevesen tudják, de a Magyar Nemzeti Banktól függetlenül a Magyar Fejlesztési Bank is naponta közli a devizaárfolyamokat.

Az adatok –az eladási árfolyamok a kereskedelmi bankokénál 3–6 forinttal kedvezőbbek, s csak valamivel haladják meg az MNB középárfolyamát – alapvetően tájékoztató jellegűek, hiszen a pénzintézet nem nyújt devizahiteleket. Ellenben arra lehetőséget ad – és ebből a szempontból van jelentősége az árfolyamoknak –, hogy a különböző állami hitelprogramokon kívüli, közvetlen MFB-kölcsönöket felvevők devizában törlesszenek. Például egy külkereskedőnek kedvezőbb lehet, ha az euróban származó bevételéből rögtön euróban rendezi a havi tartozását.

Ahogyan azt lapunknak mondták, a bank a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon devizában – általában euróban – vesz fel forrásokat, amelyeket forintban helyez ki a vállalkozások, önkormányzatok számára, és ennek megfelelően a visszafi zetés is forintban történik. Ennek az alapját egy a kormányzattal kötött árfolyam-fedezeti megállapodás teszi lehetővé, amelynek az a lényege, hogy az ügyfelek mentesülnek az árfolyamkockázattól – tudtuk meg Nyiri Jánostól, a bank kommunikációs vezetőjétől. A hitelprogramok keretében a forintban adott kölcsönök hitelkamatát egyébként az MFB az európai bankközi pénzpiaci kamatláb (EURIBOR) alapján határozza meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.