Az idei bankadóba beletörődtek a bankok

A bankok ugyan még nem törődtek bele a szektort érintő pluszelvonás mértékébe (idén 120 milliárd forinttal számol a kormány), a hitelintézetek azonban már nem látnak reális esélyt arra, hogy bármilyen változtatást el tudjanak érni.

A pénzügyi intézmények különadójáról szóló törvényjavaslat jövő heti végszavazásán ugyan elvileg még lehetne módosítani a bankokra vonatkozó passzusokon, ám erre valószínűleg nem kerül sor. Már csak azért sem, mert nincs egyeztetés a kormány és a Magyar Bankszövetség között (se formális, se informális), információnk szerint a korábbi tárgyalások megszakadása óta a szervezet hiába próbálta felvenni a kapcsolatot az illetékes minisztériumokkal, a megkeresések nem jártak eredménnyel.

Ha az elvonás idei mértékén már nem is tudnak változtatni, a jövő évi, illetve a 2012-es adó feltételein azért megpróbálnak alakítani a bankok. Ebben valamelyest könnyebb dolguk lehet, legalábbis erre enged következtetni Orbán Viktor miniszterelnök megfogalmazása, aki – miután múlt csütörtökön találkozott Csányi Sándor OTP-vezérrel – azt mondta: jövőre valamivel több, 2012-ben pedig már nagy lesz a mozgástér ebben a kérdésben.

Az elvonás jövő évi mértékéről egyelőre csak annyi szerepel a törvénytervezetben, hogy a kormány 2011-ben is 200 milliárd forinttal számol, de az nincs rögzítve, hogyan oszlik meg a teher a szektorok között, illetve mi alapján vetnék ki az egyes piaci szereplőkre. (Még ennyit sem lehet tudni a 2012-es elvonásról: a tervezetben mindössze annyi szerepel, hogy akkor is lesz különadó.)

A bankszövetség és a kormány korábbi egyeztetésein értesülésünk szerint arról volt szó, hogy a sarc kivetésének módja és mértéke 2011-ben megegyezik az ideivel, vagyis a bankoknak 120 milliárd forintot kellene befizetniük, a teher alapja pedig szintén a 2009-es mérlegfőösszegek lennének. Ezen akarnának faragni a bankok, igaz, ehhez az is kellene, hogy a kormány szóba álljon a pénzintézetekkel.

A bankok mindenesetre készülnek a találkozóra, és próbálják majd észérvekkel meggyőzni a kormányzatot. Arról semmi hír, hogy mikor kezdődhetnek ezek a tárgyalások. Józan számítás szerint még ebben a hónapban el kellene indulniuk: két hónapos egyeztetéssel számolva ősz elején mehetne be a parlamenthez a javaslat az adócsomag részeként, amit a képviselők november közepéig fogadhatnának el.

Ehhez képest információink szerint még a nemzetgazdasági tárcánál sem tudnak semmit arról, mikor tudnak leülni tárgyalni a pénzintézetekkel. Az eddigi tárgyalásokat Matolcsy György miniszter és Kármán András adóügyi államtitkár vezette.

A bankszövetség számításai szerint az ideivel egyező mértékű különadó mellett két év után a magyarországi bankok 80 százaléka veszteségessé válna, s ennek az egész gazdaság számára érzékelhető következményei lehetnek. (A szervezet a kalkulációt a 2009-es eredményadatokat alapul véve végezte el, ám a várakozások szerint – főleg a rossz hitelek után képzett céltartalékolás miatt – a bankszektor nyeresége idén és jövőre is csökkenni fog, így a veszteség mértéke még magasabb lehet.)

A válságot stabil tőkehelyzetük miatt különösebb gond nélkül átvészelő hazai pénzintézetek átlagos tőkemegfelelési mutatója egy-másfél százalékponttal romlana. Több bank esetében is elérné azt a határt, amikor a piac a tőke rendezését várja el, kényszeríti ki a hitelintézetből. Mivel a jelenlegi helyzetben az anyabankok feltehetően nem törik majd magukat azért, hogy leányukat feltőkésítsék, így a pénzintézetek drasztikusan visszafogják hitelezési aktivitásukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.