A kormány visszavág

Nem hatotta meg a Fidesz-kormányt az Európai Központi Bank rosszalló állásfoglalása a jegybankelnöki fizetés újraszabályozásáról. A kormány szakértői állítólag több ponton is vitatják az EKB véleményét.

– A kormány elkötelezett, hogy egységesen bevezesse a kétmilliós bérplafont mindenkinél, aki közpénzből kapja a fizetését. Magyarul általános bérplafonról, nem egyetlen kiemelt intézményről van szó – ezt Nagy Anna kormányszóvivő közölte a kormány tegnapi ülése után, reagálva az Európai Központi Bank (EKB) egy nappal korábbi állásfoglalására.

A Fidesz, illetve a kormány álláspontja közismert az ügyben: tűrhetetlennek tartják, hogy Simor András jegybankelnöknek „8 milliós a fizetése, magasabb, mint az amerikai központi bank elnökének”. Ezért maximum kétmilliósra mérsékelnék az MNB-elnök fizetését is.

Nagy Anna kormányszóvivő
Nagy Anna szóvivő szerint a kormány elkötelezett a bércsökkentés mellett

Ám ezt nem a jegybanktörvény közvetlen módosításával, hanem Orbán Viktor 29 pontos akciótervét megvalósító jogszabályokkal érnék el, és a folyamatból teljesen kihagynák az MNB-t. Az Európai Központi Bank ezt követően tudatta is: az Orbán-kormány a jegybank munkavállalóinak béréről csak a jegybankkal együttműködve dönthet.

A pénzintézet a Nemzetgazdasági Minisztérium kérésére mondott véleményt az MNB-ről szóló törvényt módosító javaslatról. Az EKB szerint az MNB-ről szóló törvény csak úgy módosítható, ha nem sérül a jegybank függetlensége. Figyelmeztetnek, egy uniós tagállam kormánya nem szólhat bele központi bankja munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos politikájába.

A törvénymódosítás nem változtathat a jelenlegi vezetők kinevezésekor érvényes feltételeken, csak a jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat (Simor András mandátuma 2013-ban jár le). Az EKB azt is sérelmezte, hogy a magyar szaktárca nem tett eleget egyeztetési kötelezettségének. A minisztérium július 1-jén továbbította a javaslatot, amit a jövő héten elfogad a parlament, noha az EKB-nak még sürgősségi esetekben is legalább egy hónapot kell biztosítani a konzultációra.

A pénzintézet felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvényjavaslat minden érdemi módosítását meg kell küldeni azért, hogy a legfrissebb szöveg alapján alakíthassa ki véleményét. „Emellett – a mostani konzultáció vonatkozásában – a törvényjavaslat elfogadását fel kellett volna függeszteni” – olvasható az EKB állásfoglalásában. A pénzintézet közli: nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium „kellőképpen megfontolná a fenti észrevételeket, és a jövőben kellő módon tenne eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének”.

– A kormány által felkért szakértők több ponton vitatják az Európai Központi Bank állásfoglalását a jegybanki dolgozók bérének módosításáról – mondta tegnap Nagy Anna arra a kérdésre, hogy ezek szerint a kormány figyelmen kívül hagyta az EKB álláspontját és véglegesnek tekinti a döntést arról, hogy kétmilliós lesz Simor András fizetése is. Arra nem válaszolt, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalásokon felmerült-e a jegybankelnök fizetése, Nagy Anna azt mondta: „erről inkább nem mondanék semmit, amíg nem érnek véget a tárgyalások, egyik fél sem nyilatkozik”.

– Arról, hogy pontosan mely pontokat vitatják, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tájékoztat később – tette hozzá. Erre a tájékoztatóra ugyan nem engedték be lapunk munkatársát, ám ezt utóbb telefonon „technikai hibának” nevezte Szijjártó Péter. Lapunknak azt nyilatkozta: a kormány szerdai ülésén megállapította, hogy a költségvetési szférában dolgozó vezetők esetében a havi kétmillió forintos fizetési korlát bevezetése helyes döntés.

A kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében senki sem húzhatja, vonhatja ki magát az előző kormány által okozott pénzügyi, gazdasági nehézségek kezelése alól. Mind a Magyar Nemzeti Bankkal, mind az Európai Központi Bankkal való egyeztetések az előírásoknak megfelelően megtörténtek. Közbevetésünkre, hogy az EKB a hét elején éppen a szükséges konzultációt hiányolta, Szijjártó Péter megismételte a kormányhatározat vonatkozó részét.

–Mivel a gazdasági nehézségek elhárításához szükséges jövedelemkorlátozási intézkedések a költségvetési szféra egészére vonatkoznak, és nem tartalmaznak a jegybankra vonatkozó speciális szabályokat, ezek az intézkedések nem sértik, hanem tiszteletben tartják a jegybanki függetlenség elvét – idézte Szijjártó Péter a kormány megállapításait.

– A jövedelemkorlátozás az MNB mellett a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az ÁSZ, a PSZÁF és több más hatóság, szervezet függetlenségét sem sérti, így ezek összhangban vannak az uniós garanciális jogszabályokkal. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter minderről levélben tájékoztatja az EKB-t a szóvivő szerint.

Elnökhelyettes-váltás az APEH-ban

Lapunk tegnapi értesülései helyesnek bizonyultak, távozott hivatalából az APEH egyik elnökhelyettese, illetve a biztonsági főosztály vezetője. Az adóhatóság tájékoztatása szerint Vida Ildikó elnök közös megegyezéssel július 15-i hatállyal megszüntette Mogyorósiné Gábor Hajnalkának, az APEH Központi Hivatal elnökhelyettesének jogviszonyát. Kinevezésről is döntöttek: Varga Árpád július 13-i hatállyal a Központi Hivatal elnökhelyettese lett (ő korábban már dolgozott az adóhivatalnál ebben a beosztásban). A biztonsági főosztályon Pászti Tibort Szűcs Zoltán váltotta a főosztály-vezetői tisztségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.