Röviden

Azonos feltételek az idénymunkásoknak

Európai uniós irányelvjavaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság az idényjellegű foglalkoztatásról, amiben közös fogalommeghatározásokon és kritériumokon alapuló egyszerű beléptetési eljárást szeretne.A közös kritériumok között szerepel például a munkabért is tartalmazó munkaszerződés, a naptári évenként hat hónapos időhatár az idénymunka végzésére. Kezdeményezi, hogy az egymást követő idényekben könnyített újrabeléptetési eljárás lépjen életbe. (MTI)

Törleszti a Malév az orosz hitelt

A Malév elkezdte törleszteni az orosz állami fejlesztési bankkal szemben fennálló 114 millió eurós hitelét, így fél év után először 465 ezer eurót utalt át a kamatszámlára – írta a Kommerszant című orosz napilap a magyar–orosz kormányközi bizottságtól származó információkra hivatkozva. Az újság úgy tudja, hogy a hitelező Vnyesekonombanknál (VEB) vezetett számlára egy héttel ezelőtt érkezett meg a pénz. Az információt megerősítették a banknál, amely a magyar nemzeti légitársaság márciusi „visszaállamosításakor” beleegyezett a törlesztés átütemezésébe. (MTI)

Több alternatív energiát használnak az EU-ban

Az alternatív energia részesedése az energiafelhasználásban 10,8 százalékra nőtt a 2008-as adatok szerint az Európai Unióban – az Eurostat szerint. A 27 tagállam közül Svédország támaszkodik leginkább az ilyen energiára, a skandináv államban a szükséglet 44,4 százalékát fedezik alternatív forrásokból. A második helyen 30,5 százalékkal Finnország, a harmadikon 29,9 százalékkal Lettország áll. Magyarországon a 2007-es hat százalékról 2008-ra 6,6 százalékra nőtt az alternatív energiaforrások felhasználásának aránya, 2020-ra ennek az értéknek 13 százalékra kellene emelkednie. (MTI)

Csúcson az amerikai külkereskedelmi hiány

Az amerikai külkereskedelmi hiány májusban 42,27 milliárd dollár volt, 4,8 százalékkal több az áprilisinál. A Kínával folytatott kereskedelemben az amerikai deficit 22,28 milliárd dollárra, tavaly óta a legmagasabb szintre emelkedett. A Kínába irányuló amerikai export 162 millió dollárral ugrott meg, míg az onnan származó amerikai import csak 3,13 milliárd dollárral nőtt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.