Mobilinternet már 900 MHz-en is

Idén egészen biztosan megnyílik a mobilcégek előtt a 900 megahertzes sáv, a kormány értékesíteni is akar frekvenciákat ebben a sávban. Az még nincs eldöntve, kinek.

Fellélegezhetnek a mobilszolgáltatók: a kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkársága mihamarabb gondoskodik arról, hogy megteremtsék a mobilinternet-szolgáltatás törvényi feltételeit a 900 MHzes frekvenciasávban is. Ez is elhangzott azon a háttéregyeztetésen, amelyen Nyitrai Zsolt államtitkár és a hazai távközlési cégek vezetői vettek részt.

A találkozó után lapunknak több cégvezető is azt mondta: üdvözlendő, hogy végre elkezdődött az érdemi munka e téren, amit az elmúlt hónapokban az „államigazgatás szabotált. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szakemberei dolgoztak a döntéstámogató és előkészítő anyagokon, de kormányzati szinten lassan haladt az ügy. A Bajnai-kabinet egyik utolsó intézkedése az volt, hogy megtisztították a 900 MHz-es sávot a nem polgári felhasználástól.

A mobilinternet sokkal gazdaságosabban terjeszthető ebben a sávban, mint a ma használt frekvenciákon, ezért fontos a szolgáltatóknak az ígéret. – A következő lépés az értékesítés, már csak azért is,mert a költségvetés 20 milliárd forint bevételt ír elő frekvenciahasznosításból, s ezt a kabinet igyekszik tartani – mondta Nyitrai Zsolt. A kérdés csak az, hogy kinek adják el.

A mobilszolgáltatók mind igényelnének kapacitásokat a meglévő fölött, s mint megtudtuk, a 900 MHz-es mobil internetszolgáltatásnak is ezek birtokában lenne igazi értelme. Erről azonban még nincs döntés, valószínűleg versenyezni kell az állam e vagyonáért, s az nyerhet, aki többet fizet. E téren fontos szabályozási kérdés, hogy a már kiosztott frekvenciák szerkezetén is módosítani kell, hogy a szolgáltatás műszaki feltételei megvalósuljanak.

A széles sávú mobilinternet elterjesztéséhez szükséges még szolgáltató beruházás és kormányzati kompromisszum. A jelenlegi, használatarányos frekvenciahasználati díjak ugyanis nem beruházásösztönzők, azaz az államnak el kell mozdulnia a sávos rendszerű díjfizetés felé.

–A kormány elkötelezett a széles sávú internet terjesztése iránt, s ezért konstruktív partnere kíván lenni a szolgáltatóknak, ha azok vállalják az ezzel kapcsolatos beruházásokat – összegezhető az államtitkár mondanivalója. Az még nem világos, hogy alakul a díjak összege. A kabinet azokat a 2009-es szinten hagyná, ám a szolgáltatók 2007 végén kezdték el drasztikusan csökkenteni a mobilnetes beruházásaikat, tehát nekik az akkori szint volna üdvös.

Vannak még hasznosítható frekvenciák

A 2,6 GHz-es sáv hasznosításának kérdése egyelőre függőben van. A jelenlegi tervek szerint a kormány ezzel megvárná a digitális átállás végét, amikor is a televíziós sugárzás alól felszabaduló 800 MHz-es sáv is felszabadulna, s ekkor, 2012 elején lehetne pályáztatni e két sávot, csomagban. Ez alkalmas a negyedik generációs szolgáltatásokra, ám ezek indulása nem időszerű Magyarországon, hiszen a távközlési piac egyelőre visszaesésben van. Ma egyik cég sem vállalna egy új hálózat felépítésével járó, százmilliárdos nagyságrendű beruházást.

Nyitrai Zsolt a fejlesztési minisztériumban egyeztetett az ágazat képviselőivel
Nyitrai Zsolt a fejlesztési minisztériumban egyeztetett az ágazat képviselőivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.