Háború indult a Playboyért

Versengés indult az amerikai Playboy férfimagazinért az alapító Hugh Hefner és a versenytárs Penthouse kiadója között, annak ellenére, hogy a cég szénája egyáltalán nem áll jól: az első negyedévben közel egymillió dolláros veszteséget hoztak össze, azt követően, hogy a vállalat hárommillió dolláros megszorító programot hirdetett.

Talán nem véletlen, hogy a 84 éves Hefner, aki jelenleg többségi tulajdonosként a részvények 69,5 százalékát jegyzi, a magazint kiadó Playboy Enterprises nevű cégben kizárólagos tulajdonossá kíván válni. Kezdeményezte, hogy vezessék ki a társaságot a tőzsdéről, és vételi ajánlatot tett a börzén forgó papírokra. Részvényenként 5,5 dollárt hajlandó fi zetni, 40 százalékkal többet a részvény pénteki záró áránál. Ha ugyanis Hefner radikálisan át szeretné alakítani a céget, akkor könnyebb úgy, ha nem kell bajlódnia a közgyűléssel. De az is elképzelhető, hogy a jelenleg kreatív vezérigazgatóként a cég élén dolgozó alapító végrendelkezni kíván – ez esetben is egyszerűsíti az életét, ha az ő tulajdonában van az összes részvény.

Röviddel Hefner bejelentése után a versenytárs Penthouse kiadója, a Friend Finder Network közölte, Hefner ajánlata meg sem közelíti a cég valós értékét. – Mi már régóta érdeklődünk a Playboy iránt, most pedig kidolgozunk egy alternatív ajánlatot – mondtaMarc Bell, a Friend Finder Network első embere a The Wall Street Journal New York-i gazdasági lapnak. Az ajánlatot nem részletezte, pedig az igazi érdekesség épp az volna, ha kiderülne, mit adna meg a konkurencia a nagy múltú, 1953-ban alapított és világszerte ismert márkáért.

Ha a Friend Finder Network megszerezné a 27,7 százaléknyi közkézhányadot, maximum meg tudná keseríteni a tulajdonos életét, irányító befolyásra viszont nem tenne szert. A hír hatására a Playboy Enterprises részvénye mindenesetre drágulni kezdett, a kiadó közismerten nehéz helyzete ellenére. A New York-i tőzsdén már néhány centtel feljebb ment az árfolyam, mint Hefner 5,5 dolláros ajánlata, s nem kizárt, hogy a Penthouse ajánlatán a részvényesek nyernek: némi árfelhajtás után magasabb áron adhatják el papírjaikat, ami igencsak jó exit lehet, hiszen egy éve 2,9 dollár alatt tanyáztak a Playboy papírjai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.