Csak egy maradhat, avagy az utolsó bástya

Vajon miért ragaszkodik ennyire a fizetéséhez Simor András? Valószínűleg először ez a kérdés fogalmazódik meg azokban, akik a napi hírfolyamból, néhány mondatban tájékozódnak az ügyről. A jegybank elnöke havi több mint nyolcmil liót keres, a magyar átlagfizetés harminchatszorosát. Miért nem elég neki kétmillió? Ez is kilencszer több pénz, mint amennyit egy átlagos kereső hazavisz!

Az ügy valójában nem emiatt ügy. Orbánék más jegybankelnököt akarnak, ennek számtalanszor tanújelét adták. Simor pedig eltökélte, hogy nem adja meg magát. Körülötte hullanak az emberek a kormányzati nyomulás eredményeként. Nem mindenkit távolítottak el erővel, volt, aki önként hajtotta a tönkre a fejét, mint Farkas Ádám, a PSZÁF volt vezetője. Ez azért fájhatott különösen Simornak, mert a felügyelet mégiscsak egyfajta társszerve az MNB-nek a pénzügyi piacon.

Egy közel álló bástya is ledőlt tehát. Maradt utolsónak Simor.

Aki – úgy tűnik – ennek, vagyis az utolsó bástyának tartja magát már jó ideje. Dafke is keresztbe fekszik Orbánék akaratának.

Ehhez erős támogatást kapott az Európai Központi Banktól, amit nem söpörhet le az asztalról a kormány. Eddig belpolitikai ügy volt Simor pozíciója, mostantól európai ügy. Ezen a terepen Orbán csapata nem alkalmazhatja az egészpályás letámadást.

Lehetett volna azonban egy olyan fordulata a történetnek, amely szükségtelenné tette volna az EKB beavatkozását. Ha Simor ezt mondja: bár a kormány szándékai világosak, de jelen gazdasági helyzetben valóban felvethető a kiemelt állami fizetések visszavágása. Akárha gesztus értékű is, mégis szolidaritást üzen a sok millió magyarnak, ezért támogatom a javaslatot.

De nem ezt mondta. Hanem a jogszabály betűire hivatkozva harcba hívta a kormányt.

Mint írtam, nem a fizetésről szól ez az ügy. Mégis, kifelé ez csapódik le. Simor néhány hete nyilvánosságra hozta, hogy jövedelmének egy részét jótékony célokra fordítja, ám ez elszállt a fülek mellett. Azokban csak az cseng, hogy a milliárdos vagyonnal rendelkező jegybankelnök nem hajlandó engedni nyolcmilliós fizetéséből.

Lehetett volna másként. De ez háború, ahol csak egy maradhat talpon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.