Az élvezeteket jól meg kell fizetni

Nemcsak a szívet, de a pénztárcát is jobban megterhelik az egészségtelen árucikkek: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve kiderül, hogy az utóbbi évtizedben folyamatosan és többnyire az éves inflációs rátát jóval meghaladva emelkedett a dohányáruk, valamint a kávé ára. Igaz, ehhez hasonló hegymenetet produkált az élelmiszerek közül a nálunk csak elenyésző mennyiségben fogyasztott, ám annál egészségesebb halhús ára is. A még 2007-ben elszállt élelmiszeráraknak köszönhetően az ennivalók között nincs olyan termék, amelyiknek tartósan csökkent volna az ára, ugyanakkor több éve már, hogy mélyebben kell a zsebbe nyúlni, ha a kosárba rizs, étkezési szalonna, margarin, tartósított zöldségek, cukorka, illetve méz kerül.

Vélhetőleg válságjelenség, hogy évek óta stagnál a ruházati termékek ára – a kiskereskedők folyamatos akciózásainak köszönhetően. Az viszont a gyártói verseny eredménye, hogy évtizedes távlatban is folyamatosan esik a műszaki cikkek ára – nem véletlen, hogy a legnagyobb áresést a televíziónál mérték: az árak egy év alatt mintegy 10 százalékot estek vissza. Folyamatosan és többnyire jóval az inflációs ráta felett nő a háztartási energia tarifája – ezen belül az eltelt három évben kiemelkedően magasra szökkent a vezetékes gáz ellenértéke.

A közüzemi szolgáltatások közül a szemétszállítás díjai nőttek jóval az átlagos árszínvonal-emelkedés fölött, de ezt megközelítő ütemben drágultak a postai szolgáltatások is. Az utóbbi tíz év során a legnagyobbat talán a sport- és múzeumi belépők árai ugrottak: az ezredforduló után mindöszsze két év volt – 2006 és 2009 –, amikor nem két számjeggyel nőtt a szolgáltatás ára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.