Kőbe vésték a terhet

A parlamentben tegnap elfogadták a bankadóhoz benyújtott módosításokat, a törvényjavaslat ezzel elnyerte végleges formáját. Néhány biztosító kifejezetten jól jár a változással, furcsa módon nem egy közülük köthető a Fidesz-kormányhoz. Matolcsy György helyett Fellegi Tamás és Varga Mihály tárgyalhat a bankokkal az adóról.

Lényegében elnyerte végleges formáját az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényeket módosító csomag, miután az Országgyűlés tegnap megszavazta a benyújtott indítványokat. A végszavazás során ugyan még változhatnak tételek, és bár volt már rá példa, hogy az utolsó lehetőséget is kihasználta a kormány a változtatásra, az utóbbi időben ez egyre ritkábban fordul elő. Elvileg csak a koherenciazavart, tehát a más törvényekkel való ütközést lehetne kiküszöbölni ilyenkor, de ennél tartalmibb módosításokon is átestek már törvényjavaslatok a parlamenti vita utolsó fázisában.

Csányi Sándor, az OTP vezére (jobbra fent) a vb-döntő helyszínén – Közel volt az eseményekhez
Csányi Sándor, az OTP vezére (jobbra fent) a vb-döntő helyszínén – Közel volt az eseményekhez

Különös figyelem övezi a banki különadó sorsát. Ez végül nem abban a formában valósul meg, amit a kormány elképzelt: a csomagot jegyző Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyan „kőbe vésettnek” nevezte az előterjesztést, de az utóbb több fontos módosításon is átesett. Ezeket Rogán Antal fideszes képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke jegyezte, és a biztosítók egy részét mentesítette volna az adó alól („véletlen” folytán a Fideszhez közel álló magánszemélyek, illetve a kormány bankvásárlási tervei közt szereplő kereskedelmi bank is a kedvezményezettek között volt), valamint adócsökkentésre adott volna módot bizonyos feltételek teljesítése esetén a takarékszövetkezeteknek. Más adóalap és más adókulcs szerint fi zettek volna a biztosítók, mint ahogy a nemzetgazdasági tárcánál azt eltervezték. Rogán végül visszavonta javaslatait, de a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága újfent benyújtotta azokat, és a parlament tegnap el fogadta a módosításokat.

A parlamenti döntés nyomán kikerül a 2010-es bankadó hatálya alól azon biztosítók köre, melyek három éven belül alakultak, azaz a „tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően” szerezték meg. Tegnap a szavazás előtt Rogán Antal lapunk kérdésére, hogy „ez a Lex Járai-e, hiszen Járai Zsigmond, a Fidesz-kormány pénzügyminisztere nevével fémjelzett CIG Pannónia Életbiztosítóra sincs még hároméves”, azt mondta: „ez nem Lex Járai”. Egyszerűen nem akartak belépési korlátot teremteni a piacra lépő biztosítók számára. – Ha ezt az adót mindenkire kiterjesztenénk, félő lenne, hogy a biztosítási piacon nem lenne új szereplő – fejtette ki véleményét. A bankadót egyébként a javaslat alapján a következő hat biztosítónak nem kellene megfizetnie: CIG Közép-európai Biztosító Zrt., ERGO Életbiztosító Zrt., Genertel Biztosító Zrt., MKB Általános Biztosító Zrt., MKB Életbiztosító Zrt., Wabard.

Rogán Antal szerint indokolt és elfogadható, hogy a kormány a vidéki kistelepülésekenműködő takarékszövetkezetekkel is méltányos, hiszen, mint fogalmazott, a vidéki fiókok kisebb bevétel mellett üzemelnek. A tegnapi parlamenti döntés értelmében azok a hitelintézetek, amelyek 2009. december 31-én fiókjaik legalább 15 százalékát olyan településen tartották fenn, ahol az állandó lakosok száma nem haladta meg a négyezer főt, különadójukat csökkenthetik az ilyen településeken működtetett fiókok összes fiókjukhoz viszonyított arányában.

A Magyar Posta közszolgáltatással kapcsolatos pénzforgalmi közvetítő tevékenysége is kikerült a törvényjavaslat hatálya alól, a számvevőszéki és költségvetési bizottság szerint ugyanis az adóteher ellehetetlenítené a posta pénzforgalmi közvetítő tevékenységének folyamatos működtetését, veszélyeztetve a nyugdíjkifizetéseket is.

Az árutőzsdei szolgáltatók esetében az eredeti törvényjavaslat a teljes 2009. évi nettó árbevételt megadóztatná, ám az elfogadott módosítás szerint a tőzsdén kívüli termeltetés és kereskedelem, feldolgozás, élelmiszer-kereskedelem megadóztatása nem indokolt.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten azt mondta, a 2010-es banki különadó mértékén, ütemezésén már nem lehet változtatni, a parlamentnek Matolcsy György által benyújtott törvényjavaslat van kőbe vésve. A 2011-esről viszont lehet tárgyalni. A parlamenti folyosón azt lehetett tegnap hallani, hogy a miniszterelnök Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert és Varga Mihályt szeretné „főtárgyalónak” a bankokkal folytatott egyeztetéseken a jövőben, Matolcsy György helyett – ezt kormányzati források lapunknak nem erősítették meg, de tekintettel arra, hogy az előző tárgyalási forduló eredmény nélkül zárult, nem lenne meglepő, ha Fellegihez kerülne a bankadó ügye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.