Feltámadt a hazai gasztroturizmus

Kezdünk felzárkózni Európához – a gasztronómiára egészen biztos igaz ez a megállapítás. Egy maroknyi szakember jó ideje már koncepciózusan és a versenytársakra is nyitottan építgeti saját vállalkozását. Eljárnak egymáshoz tapasztalatot gyűjteni, és nem restek mindezt külföldön is megtenni annak érdekében, hogy jó ötleteket merítsenek.

 Ennek eredményeként az igazán felkapott helyek nagyot fejlődtek, míg korábban nem létező vagy ismeretlen üzletek szinte berobbantak a köztudatba, alig ismert kulináris élményt nyújtva az arra kiéhezetteknek. Új kalandokra és maradandó élményekre, kellemes kikapcsolódásra és törődésre vágynak.

A fejlődés eredménye az is, hogy már aránylag biztos kézzel összerakható egy ötvenes lista a legjobb magyar éttermekről. Ezek a vendéglők nem pusztán jó helyek, hanem üzleti értelemben is fenntartható vállalkozások, még akkor is, ha olykor szakmailag vagy üzletileg egyelőre csak az útkeresésnél járnak. Ebben a világban kíván fogódzót adni az ötven legjobb magyar étteremről a Népszabadság új topkiadványa, melyet a legelismertebb hazai szaklap, a Dining Guide közreműködésével készítettünk el. A kritikák, ahogy sok más esetben is, nem lehetnek teljesen objektívek. Sokszor egy este hangulatát adják pusztán viszsza, pillanatnyi érzések lenyomatai, és magukban hordozhatják egy-egy ember pillanatnyi botlásait is. Ráadásul, a kritika mindig a hibákat keresi és hangsúlyozza, s nincs ez másképp akkor sem, ha Magyarország ötven legjobb helyéről szól. Elvégre komolyan, sok munkát befektetve kritizálni is csak a legjobbakat érdemes.

Egy gasztrokalauz szempontjából a legjobb időszak a nyár, amikor eleve igyekszik az ember kimozdulni otthonról. A toplistánkból kiderül, hogy a hazai gasztronómiai csúcsait már rég nem csak Budapesten mászhatjuk meg. Ha a Balaton déli partján nyaralunk, egy rövid autóúttal elérhetjük a viszi vadászkastélyt, a Chateau Viszt, azaz az első helyezettet. Ha pedig még ennyire sem akarunk elszakadni a Balatontól, akkor betérhetünk Szemesen a szintén az élmezőnybe tartozó Kistücsökbe, ahol hideg, fenséges kovászosuborkalevessel várják a vendégeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.