Keserű török tengeri paradicsom

Több mint félezer magyar vakációzó számára ért hirtelen véget tegnap a törökországi nyaralás: a Karya Tour utasait éjszaka a biztosító által megrendelt repülőgépek szállították haza. A magyar utazási iroda maga jelentette a hatóságnál török beutaztató partnere fizetésképtelenségét, de a retorziót így sem kerülhette el.

A legrosszabbul azok jártak, akik a Karya szerdai charterjáratával érkeztek Antalyába, a magyarok körében is évek óta rendkívül népszerű török Riviérára, ahol már másnap este ki akarták lakoltatni őket a szállodából. A magyar Karya Tour utazási iroda törökországi beutaztató cége ugyanis aznap fizetésképtelenségéről tájékoztatta partnereit, amiből következett, hogy a már ott nyaraló vendégek szállásdíját sem tudta rendezni. A török szállodákban gyorsan léptek: a szoba azonnali elhagyására szólítottak fel több nyaralót. Végül annyit sikerült elérni, hogy egyetlen vendégnek sem kellett a szálloda előterében éjszakáznia – mondta lapunknak Horváth Péter, a Karya Tour vagyoni biztosítékát kezelő QBE-Atlasz Biztosító értékesítési igazgatója.

A Karya Tour budapesti irodájánál már várják a pórul járt ügyfeleket. A vagyoni biztosíték talán fedezi az utasok kárát
A Karya Tour budapesti irodájánál már várják a pórul járt ügyfeleket. A vagyoni biztosíték talán fedezi az utasok kárát

Tegnap délre azonban már minden Törökországban tartózkodó Karya-ügyfélnek öszsze kellett csomagolnia, a biztosító ugyanis három bérelt repülőgépen a kint lévők azonnali hazaszállítását rendelte meg. Nem is tehetett mást: a kifi zetetlen szállásdíjak miatt mindenkinek mennie kellett. A csütörtöki csőd a pénteki debreceni járat utasait is érintette, akik már el sem indulhattak, s így már meghiúsult nyaralásuk első napjait a kártérítési ügyintézéssel tölthetik. (A Karya egyiptomi utasainak szállásdíja rendezve van, ottani partnere nem csődölt be, így az ott nyaraló magyarok az eredeti határidőig maradhatnak.)

A Karya Tour utazási iroda 317 millió forintos vagyoni biztosítékából előre láthatóan futja az utasok kártalanítására. Horváth Péter elmondta: a hazahozott utasokon kívül 618 befizetett útra – ami nagyjából ezerötszáz embert érint – kell kártalanítást fizetniük. A Karya Tour csődje egyelőre megosztja a szakmai közvéleményt, vannak, akik szerint várható volt, hogy valami történik az utazási irodával. Erre az egyik konkurens cég szerint az szokott utalni, ha egy iroda túl merészen, nagyszabású kedvezményekkel, aránytalanul nagy akciókkal és túl nagy előkedvezményekkel nyomul a piacon. Az ilyesmi mögött többnyire az áll, hogy sürgős, nagyösszegű fizetési kötelezettségeihez gyűjt pénzt, úgymond lyukakat tömköd be, de ezzel a vesztébe rohan.

A Karya esetében a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke, Molnár Gabriella szerint viszont semmi nem utalt a közelgő bajra. Az iroda három éve jelent meg a magyar piacon, és sokakat utaztatott, kauciója is megfelelt a forgalmának. A tavaly tönkrement 5Kontinens utazási iroda esetében például erősen gyanakodott a szakma, amikor a társaság új vállalkozást alapított, hogy a minimális kauciót, illetve vagyoni biztosítékot fizethesse.

A vagyoni biztosíték, amiből a pórul járt utasokat hazahozzák és kártalanítják, nem tartalmaz az elmaradt élmények miatti fájdalomdíjat, sem az elmaradt fakultatív programok árát – hangsúlyozta a biztosító igazgatója, aki szerint félő, hogy az idei nehéz szezonban, a nyomott árakon dolgozó utazási irodákat látva lehet még gond. Azt persze a biztosítónak nem dolga vizsgálni, hogy adott esetben mi vezetett a csődhöz, a rossz gazdálkodás, vagy valami más.

A Karya Tour értékesítési vezetője, Vadócz Péter kérdésünkre elmondta: az egész helyzet kinti partnercégük fizetésképtelenségének számlájára írható. A történtek a magyarországi irodát váratlanul érték, ráadásul egy jól indult szezon kezdetén, amikor charterjárataikat 90 százalék fölötti kihasználtsággal üzemeltették. A Karya Tour teljesítette fizetési kötelezettségeit, a török beutaztató fél felé időben átutalta az utasok által befizetett részvételi díjat, a társaság azonban nem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek, nem rendelte meg és nem fizette ki az utasok szállodai elhelyezését. Ebből következőn a Törökországban tartózkodó több mint 500 utas közül előfordult olyan, akinek a szállása egyáltalán nem vagy csak részlegesen volt biztosítva. Ennek ismeretében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKHE) még csütörtökön este hivatalból törölte az irodát a nyilvántartásból, vagyis visszavonta engedélyét, miután a Karya Tour képviselői az utazásszervező tevékenység megszüntetését kérve eljártak az MKEH felé. A Karya Tour telefonközpontjában továbbra is fogadják az utasok és utazásközvetítő partnerek hívásait, hogy információval segítsék a minél gyorsabb ügyintézést. Minden ügyfél figyelmét felhívják arra, hogy kárigényüket mielőbb juttassák el a biztosítóhoz.

A törölt utazási irodák listáján 192 társaság neve szerepel – immár a Karya Tourral együtt. A törlésekre nagyobb részt saját kérésre kerül sor, kisebb részt hivatalból, jogszabálysértés miatt. Az MKEH honlapján fellelhető listán több nagy port kavart ügy érintettjének a neve is szerepel, a tavaly csődbe jutott 5Kontinens Utazási Iroda Kft. mellett az ugyancsak emlékezetes ügyet jelentő Jordán Tours is. A több mint öt évvel ezelőtti nagy csődök – ezek szereplőjének neve már nincs a listán – közül az Eurotours, a Pasatours, vagy a legnagyobb utazásszervezőként beharangozott HTC bebukását máig sem feledi a szakma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.