Meglepően jól teljesít a hazai ipar

Általános meglepetést keltett az ipari termelés májusi alakulása, miután a növekedés szintje messze felülmúlta az elemzői várakozásaikat. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt 13,7 százalékos fejlődés az előző év májusához képest valóban régen látott bővülést takar.

Ráadásul az év első öt hónapjának tavalyi bázishoz viszonyított 7,3 százalékos fejlődése ugyancsak figyelemre méltó. Az áprilishoz viszonyított adat is jelentős, 5,4 százalékos javulást tükröz.

– Az előzetes májusi ipari termelési adat minden előzetes várakozást messze meghaladóan jó lett, akár éves, akár havi összehasonlításos alapon vizsgáljuk –mondta SuppanGergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Kifejtette: az áprilisi új megrendelések adataiból ugyan lehetett számítani arra, hogy az ipari termelés emelkedése továbbra is erős lesz, de a Beszerzési Menedzser Index (BMI) éppen májusban esett 50 pont alá, ami egyértelmű zsugorodást jelzett. A helyzet tehát eléggé megtévesztő volt.

A szakértő szerint nyilvánvaló, hogy az exportnövekedést világszerte a feldolgozóipar vezeti, azt azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tartós. Elképzelhető az is, hogy megmarad a tartós kereslet, és továbbra is kitart a növekedés. Egyelőre minden adat azt jelzi, hogy legfontosabb külpiacunk, Németország esetében továbbra is tartós a javulás, minden aggodalom ellenére. A dollárhoz képest gyengülő euró segíti Németország és rajta keresztülMagyarország exportját is. –Most inkább az a kérdés, mi lesz a második fél évben – hívta fel a figyelmet Suppan. Euró pa-szerte indulnak ugyanis a megszorítások, amelyek lassíthatják a kilábalási folyamatot, és ezt a hatást egyelőre nehéz kalkulálni, figyelemmel a gyengébb euróra.

Erre bizonytalanságra világított rá Török Zoltán is. A Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint is váratlanul jó lett a májusi adat, ő tíz százalék körüli növekedésre számított. Mint fogalmazott, kizárólag az exportértékesítés – az autóipar és az elektronikai ipar részéről – húzza a magyar ipart, s összhangban a régió iparával, mindenhol hasonló folyamatok láthatók. Az év második felét illetően megjegyezte: a javuló teljesítmény aligha tart sokáig. Úgy véli, a nyugati országok az év hátralévő részében kevésbé húzzák majd magukkal a magyar gazdaságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.