Termőföldet ér a gyermek

A kormány szándékai szerint a Nemzeti Földalap önfinanszírozó lesz. Az állami földek bérbeadásából származó évi öt-tízmilliárdos bevétele elég lesz ahhoz, hogy bővítsék az állami földvagyont.

Nyilvános ügymenetet ígért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón, amikor a Nemzeti Földalap működését ismertette. Ha a parlament is rábólint a javaslatra, akkor a törvény hatálybalépését követő második hónap végére felálló szervezet nyilvánosan fog működni, mert a nettó ötmilliónál magasabb összegről szóló szerződések főbb adatait nyilvánosságra hozzák. A földspekuláció, a zsebszerződések elkerülését, versenyképes birtokméretek kialakítását, s mindemellett a vidék népességgyarapodását is szolgálja majd az új, a vidékfejlesztési minisztériumhoz kerülő szervezet – fogalmazott. Fazekas Sándor elmondta: a kormány nemzeti birtokpolitikájának célja a működőképes családi gazdaságok kialakítása, valamint a földárak és földhaszonbérleti díjak alakulásának befolyásolása. Elhangzott az is, szeretnék, hogy a szociális-demográfiai földprogram révén, az állami földek bérbeadásával főként a fiatal, 2-3 gyermeket vállaló gazdálkodók teremthessék meg az életképes családi gazdaságok alapjait. A határon túli, kettős állampolgárság révén magyarrá lett állampolgárok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek majd, mind az anyaországbeli magyarok – tette hozzá.

A földalap a kezelésében lévő földeket – jelenleg mintegy kétmillió hektár, amelynek nagyjából a fele mezőgazdasági terület – nyilvános pályázaton történő eladással, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe adással, illetve földcserével hasznosítja majd. A hazai földjogban jelentős változást hozhat az új jogszabály, ugyanis a földtulajdonosoknak elsőként az alapnak kell felajánlaniuk az eladásra szánt földeket, amelyért a helyben érvényes piaci árat fizetik –mondta Fazekas. Mint arról beszámoltunk: a parlament előtt lévő tervezet szerint az elővásárlási joggal rendelkezők listáját az állam vezeti, melyet a három éve a településen bejelentett lakcímmel, helyben lakó haszonbérlő, feles bérlő, részes művelő követ, majd jön a szomszéd, a 15 kilométeres körzetben helyben lakó, az önkormányzat, majd a máshonnan származó haszonbérlő, a feles bérlő és részes művelő következik. A törvényjavaslat a helyben lakó mezőgazdasági termelők között további elővásárlási alsorrendet állít fel, ahol a családi gazdálkodók vannak az első helyen. A földvásárlásra – a miniszter szerint – elegendő fedezetet biztosítanak majd az alap bérletből származó évi 5-10 milliárd forintos bevételei. Fazekas Sándor úgy véli, hogy az alap nemcsak hogy önfenntartó, hanem önbővítő is lehet, hiszen a vásárlások miatt egyre több földdel rendelkeznek majd, a növekvő földterület pedig egyre több bevételt is hoz.

Mádi László a sörszövetség élén

Júliustól Mádi László korábbi fideszes politikus a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnöke. Mádi Sivó Imrét, a Zwack Unicum Rt. korábbi vezérigazgatóját váltja, aki négy évig vezette a szervezetet. Sivó elődje egyébként Kiss Elemér, a Medgyessy-kormány kancelláriaminisztere volt.

A legfontosabb cél a családi gazdaságok élénkítése
A legfontosabb cél a családi gazdaságok élénkítése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.