A váteszek szerint a dollár éve következik

A devizahiteleseket leginkább izgalomban tartó svájci frank árfolyamot illetően nincsenek jó híreik a UBS bank elemzőinek. A múlt héten a forinthoz és az euróhoz képest is történelmi csúcsra ért, majd onnan enyhén visszacsúszó alpesi deviza hamarosan újult erőre kap, amit Svájc viszonylag erős pénzügyi helyzetével és a frank iránti jegybanki kereslet ismételt felfutásával magyaráznak.

– A svájci költségvetés egyenlege irigylésre méltó, az ország átlag feletti növekedést produkál, s ez a frank értékállóságába vetett hit, s ezzel az árfolyam erősödését hozza magával – mondja Mansoor Mohi-uddin,a bank vezető devizapiaci stratégája, aki szerint néhány napon belül ismét beállítja a csúcsát a frank, s egy euróért ismét 1,30 frankot kell adni. Ezzel egyidejűleg a frank a forinthoz képest is erősödni fog, s ismét elérheti vagy csekély mértékben meg is haladhatja a 218-as rekordszintet. Jelenleg 212 forint környékén kereskednek a frankkal.

Az euró tovább gyengül a dollárhoz képest a következő negyedévekben, és még paritásközeli helyzet is könnyen kialakulhat – ezt a választ adta a Bloomberg hírügynökség kérdésére az a kilenc sztárelemző, aki eddig a legmegbízhatóbban, legkisebb hibaszázalékkal jelezte előre a világ vezető devizáinak árfolyam-alakulását. Shaun Osborne, a torontói TD Securities stratégája szerint az euró/ dollár árfolyam a mostani 1,25-ről a harmadik negyedévben már 1,13-ra süllyed, és 1,08-nál szilveszterezik. A paritás közelébe 2011-ben jut el, s onnan erősödik vissza az euró, amint Európában megindul az igazi gazdasági növekedés.

A közös deviza az idén a Görögországtól Írországig terjedő államadósság-válság nyomán 15 százalékot gyengült, kormányok sora jelentett be megszorításokat, amelyek azonban fékezhetik a kibontakozó gazdasági növekedést. Az eurózóna „peremállamai” által kibocsátott kötvények hozamai elszálltak az irányadó német papírokhoz képest, még azután is, hogy az unió ezermilliárdos csomagot állított össze egy esetleges államcsőd megelőzésére. Májustól az Európai Központi Bank a hozamemelkedések megállítására nyakra-főre veszi az adóssághegyeket maguk előtt görgető országok államkötvényeit, ezzel lélegzetvételhez juttatva őket. Csakhogy emiatt az euró folyamatosan gyengül.

A folyamatban nem kis szerepe van annak, hogy egyre több ország rendezi át devizatartalékait, s most nem az euró felhalmozására törekednek. Ez a tény is a dollár erősödéséhez vezet a következő időszakban – jegyzi meg Henrik Gullberg,a Deutsche Bank londoni devizapiaci „vátesze”. Erre tippel Callum Henderson, a Standard Chartered devizakereskedője is, szerinte viszont a megszorításoknak a növekedést gátló hatása okozza az euró körüli bizonytalanságot. A gyenge euró ugyanakkor kedvez az exportnak – szól Henderson vigasza. Ő 1,10-1,12-es euró/ dollár keresztárfolyamot vár a nyár végére és lassú erősödést 2011-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.