Még jövőre is lesz energiatámogatás

A Fidesz-kabinet az utolsó pillanatban meghosszabbította a szociális energiaár-támogatási rendszert – derült ki a kormányülést követő tájékoztatón. Nagy Anna szóvivő úgy fogalmazott: az előző kormány csak július 1-jéig biztosította a gázés távhőár-támogatás anyagi keretét.

A Fidesz-kabinet azonban – szavai szerint – nem hagyja cserben a rászorulókat, így további 11 milliárd forintot elkülönítve idén december végéig biztosan fenntartja a jelenleg érvényes támogatási mértékeket és sávokat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lapunk kérdésére elmondta: a költségvetés tartalékából elkülönített összegből a mostani évre várhatóan 4,8 milliárd forint jut.

Emlékezetes: a magyar kormány az ország fizetőképessége érdekében felvett hitel fejében azt ígérte a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy ezt a fajta támogatási formát fokozatosan kivezeti. Eredetileg már áprilisban elfogyott volna a keret, a Bajnai-kabinet ugyanakkor a négy rászorulói sávból a két legszegényebb számára júliusig meghosszabbította a támogatásokat. (Pontosabban a legszegényebb rétegnek megmaradt, a második sávba tartozók számára pedig megfeleződött a számlakedvezmény.) A miniszter szavai szerint az IMF-fel természetesen folynak az egyeztetések, de a támogatási rendszer meghosszabbítása kapcsán eddig nem érkezett részükről ellenvetés. Nagy Anna hozzáfűzte, a most érvényes (azaz a Bajnai-kormány által meghatározott) támogatási sávok maradnak érvényben. Azaz: július 1-jétől semmi nem változik.

Korábbi adataink szerint most a legszegényebb támogatotti sávba tartozó közel 600 ezer család körülbelül 20 százalékos, míg a második sávba sorolt mintegy 400 ezer család mintegy 7 százalékos számlakedvezményt kap.

Háttér-információink szerint nem véletlen, hogy a kormány csak az utolsó pillanatban döntött: komoly egyeztetések folytak ugyanis az ilyen típusú támogatásokat ellenző nemzetközi szervezetekkel. Az illetékes tárca két héttel ezelőtti kérdésünkre azt a választ adta, a kormány a mostani rendszer kifutása után vizsgálja meg a további lehetőségeket. Ebből akkor arra következtettünk, hogy a Fidesz hangoztatott elvei ellenére július 1-jétől a támogatások megszűnésével a legszegényebbek számára mégiscsak nagymértékben nő a gáz-, illetve távhőár. A kormány tegnapi döntése alapján az eredeti ígéreteknek megfelelően most valóban egyik hatósági körbe tartozó lakossági fogyasztónak sem változik a gáztarifája.

Matolcsy György utalt rá, hogy hosszabb távon a kormány meg kívánja szüntetni ezt a támogatást. A kormány által januártól bevezetendő hoszszú távú energiastratégiába illeszkedően a legszegényebbeket az energiatakarékosságban segítenék.

Elmaradhat az októberi áremelés

Matolcsy György bejelentette: a kormány javaslatot tesz a parlamentnek arra, hogy ez év végéig fagyasszák be a közműdíjakat. Emlékeztetett: a kormány Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg azzal, hogy az érintett energiacégekkel egy új árszabályozási rendszerben állapodjon meg. Arra a kérdésünkre, hogy akkor a tél elején eddig megszokott árváltozási időpontban, azaz október 1-jén bizonyosan nem lesz hatósági energiaár-változás, leszögezte: a kormány így döntött. Ugyanakkor nem zárná ki azt sem, hogy a kormány addig megállapodik a szolgáltatókkal. Egyes érintett cégek képviselői korábban úgy tartották: már az októberi árváltoztatás elmaradása is az anyagi ellehetetlenülés határára sodorhatja őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.