Hullanak a fejek a brit munkaerőpiacon

A heti, „rendes” szerda déli miniszterelnöki interpellációk vezető témája ezúttal a munkanélküliség alakulása volt, miután elsőként a The Guardianben, majd más országos napilapokban is fájdalmas adatok jelentek meg.

A hírek a pénzügyminisztériumból kiszivárgott információra hivatkoznak, amelyek szerint a múlt héten beterjesztett költségvetés megszorításainak eredményeként mintegy 600 ezer közalkalmazott vehet búcsút állásától, míg a következő öt évben a magánszférában további 700 ezer munkahely szűnik meg. Gyógyírt jelenthet, hogy a privát vállalkozások azért mindeközben 2,5 millió új állást is létrehoznak, így a pénzügyminisztérium reményei szerint 2015-re összeségben mégis csökken a munkanélküliség. A közszolgák munkahelyvesztését az okozza, hogy a kormányzati negyed, a Whitehall ötéves büdzséje mintegy 25 százalékkal csökken, és ugyanígy, a közkiadások megnyírbálásának begyűrűzése vezet a magánszférában is egyes munkahelyek felszámolásához.

A parlamentben David Cameron kormányfő az újonnan létrehozott költségvetési iroda hivatalos adatait „alkalmazta”, melyek értelmében a következő öt évben 600 ezer közalkalmazotti munkahely vész el. A konzervatív politikus emlékeztetett azonban a Munkáspárt korábbi terveire, melyek szerint a következő két évben a közszolgáltatói szektorban összesen 220 ezer dolgozónak kötöttek volna útilaput a talpára. A kormány a közalkalmazottak fizetésének kétéves befagyasztásával igyekszik lassítani a folyamatot, így nincs szükség az azonnali elbocsátásokra. A szakszervezetek sztrájkokat helyeztek kilátásba a munkahelyek megőrzéséért. Brendan Barber, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára ráadásul „abszurdnak” nevezte azt az ígéretet, hogy a magánszféra látványos növekedése évek során tömérdek állást kreálhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.