Új tulajdonos a Zsolnayban

Az előző, sikertelen kiírás után most sikerült értékesíteni pályázat útján a patinás pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonrészét. A város 230 milliót kap az üzlet során, de a vevő most csak 5 milliót utal át.

A pécsi közgyűlés úgy döntött, hogy a város tulajdonában lévő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. (melynek névértéke 1,6 milliárd forint, piaci értékét pedig 460 millióra teszik) 49 százalékos részvénycsomagját eladja a Manufaktúra Befektető (M-B) Kft.-nek. A vevő 230 millió forintért kapja meg a cég irányítási jogát. A vételárból most 5 milliót egyenlít ki az M-B Kft., a fennmaradó 225 milliót pedig később fizeti ki. A kft. vállalta, hogy eddig az időpontig további 500 millióval járul hozzá a cég stabilitásához.

Pécs legpatinásabb üzeme, az 1853-ban alapított Zsolnay porcelángyár hosszas huzavona után talált magánbefektetőre. A rendszerváltást követően többször is próbálták privatizálni az akkor még több mint ezer embert foglalkoztató gyárat, ám a terv sosem vált valóra. Pécs végül 2005-ben ingyen megkapta a Zsolnay részvényeit. Az új gazda ellenére a cég árbevétele folyamatosan csökkent, a részvénytársaság veszteségesen működött. A múlt évet a Zsolnay 739 milliós árbevétellel és 149 millió forintos mínusszal zárta. A cégre a város öt év alatt mintegy 2 milliárd forintot áldozott, hogy fennmaradhasson. A pénz egy részét – 830 millió forintot – azért fizették ki a Zsolnaynak, mert a gyár héthektáros területének kétharmadát megvásárolta az önkormányzat. Ezen a területen uniós támogatással épül fel 10 milliárd forintból a Zsolnay kulturális negyed.

A nehéz helyzetben lévő Zsolnay Zrt. kisebbségi részvénycsomagját a város már 2009 tavaszán is meghirdette, ám akkor mindkét jelentkező – egy máltai cég és a hazai könyvpiac harmadát uraló Matyi Dezső – végül visszalépett. Pécsett tavaly májusban polgármester-választást tartottak, amin a fideszes Páva Zsolt nyert – ezt követően a pécsi közgyűlés szocialista többsége elolvadt, és a Fidesz átvette a testület irányítását. A cég eladását a Fidesz is elkerülhetetlennek látta, így újból kiírták a tendert. Ezúttal csak az M-B Kft. indult harcba a cégért, s a közgyűlés végül eredményesnek találta a pályázatát.

Az M-B Kft. tulajdonosa az a Jászai Gellért, aki elsősorban az SCD Group Zrt. nevű ingatlanfejlesztő cége révén ismert. Jászait a száz leggazdagabb magyar közé sorolják 7,6 milliárd forintos vagyonával. Hogy a Zsolnayelkerülhetetlennek látszó reorganizációjára milyen elképzelése van Jászainak, abba az érintett a jövő héten avatja be a sajtót.

A Zsolnay épülete – új lakója van a háznak
A Zsolnay épülete – új lakója van a háznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.