A Fidesztől sem idegen a trükközés

Kikerülne a költségvetési elszámolásból, vagyis nehezen vagy egyáltalán nem lehetne a jövőben nyomon követni a többségi tulajdonú állami vállalatok osztalékfizetését, illetve a tőkéjük változását, ha a parlament elfogadja két fideszes képviselő indítványát.

Szépen belesimul a Fidesz „trükkös”, az előző kormányokat gyaluló kommunikációjába a legfrissebb javaslatuk, amely lényegében eltüntetné a figyelő szemek elől az állami cégeket érintő pénzügyi manővereket. A kormányt támogató jobboldali pártok két képviselője, Rogán Antal ésLatorcai János ügyelt arra, hogy a gyanútlan szemlélő elsőre ne fedezze fel a turpisságot az általuk benyújtott törvénymódosító javaslatban, amely az államháztartási törvény módosítását célozza. Mindössze egy sorban elintéznék, hogy a jövőben az államháztartás elszámolásában ne kelljen figyelembe venni a többségi tulajdonban lévő állami vállalatok osztalékfizetését, valamint a tőkeemelést, illetve tőkecsökkentést. Az indoklásban erről nem is ejtenek szót, csak a másik javaslatukról, amelyik értelmében az egyenlegbe nem kellene bekalkulálni a cégeknél keletkező veszteséget, illetve nyereséget.

Az állami vállalatok tőkeemelését nem szerepeltetnék az államháztartás elszámolásában
Az állami vállalatok tőkeemelését nem szerepeltetnék az államháztartás elszámolásában

Utóbbi javaslattal szakértők szerint nincs is probléma. Azt mondják, ezzel a nemrégiben született szabályozással túl szigorú volt magához az állam, Brüsszel e nélkül is jóváhagyná az államháztartási beszámolási rendet. Annál érdekesebb az osztalékra és a tőkeváltozásra vonatkozó rész kivétele az államháztartásról szóló törvényből (e jogszabályban határozzák meg, hogy milyen finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel lehet az évközi hiányt fedezni, illetve a többletet felhasználni). Innen vennék ki a fi deszes képviselők az osztalékfizetésre és a tőkehelyzet változására vonatkozó részt. Vagyis lényegében az államháztartási körön kívülre kerülnének ezek a pénzmozgások.

A miértre nagyjából hasonlóképpen válaszoltak szakértőink: Malév, MÁV. Vagyis a komoly adóssággal küszködő, tőkejuttatásra szoruló állami cégek miatt kell meghozni ezt a módosítást. Ha sikerül átverni a parlamenten – márpedig kétharmad birtokában miért ne sikerülne –, akkor úgy lehetne tőkét pumpálni ezekbe a cégekbe, hogy az nem rontaná az államháztartás egyenlegét. Az osztaléknál fogósabb a kérdés, hogy mi lehet a cél, merthogy ezek a bevételek javítják az egyenleget. Leginkább az tűnik kézenfekvő magyarázatnak, hogy egy az államháztartáson kívüli alap feltöltésére kell az állami vállalatok osztaléka, ami így a kormány teljesen szabad felhasználású kaszszája lenne, s az általa meghatározott célokra használhatná fel, bármiféle kötöttség nélkül.

Van azonban egy bökkenő –mondják szakértők. Az egy dolog, hogy miként módosítja a Fidesz az államháztartásról szóló törvényt. Azonban az EU-t ezzel nem lehet becsapni: az ott elvárt ESA típusú elszámolást ugyanis ez a javaslat nem tudja megváltoztatni, tehát akárhogy is alakul a módosító sorsa, az állami cégek pénzügyi manőverei továbbra is részei maradnak az euró bevezetésekor figyelt ESA-egyenlegnek. Megfi gyelők szerint talán arra játszik a Fidesz, hogy változik maga az ESA is. Valóban érzékelni Brüsszelben olyan törekvéseket, amelyek erre irányulnak, főleg azóta, hogy egyre nyilvánvalóbb: az unió még azelőtt látni akarja a nemzeti költségvetések főbb számait, hogy azokra áldásukat adnák a parlamentek. Hirtelen sok tagországnak fontossá vált ezután, hogy a számára megfelelő módon alakuljon az ESA-módszertan (amiben eredményszemléletben veszik figyelembe a bevételeket és kiadásokat, továbbá az állami cégekre is jobban kiterjed a figyelem, mint a pénzforgalmi szemléletű elszámolásban). Azonban az előre bekért költségvetés korántsem lesz olyan mélységű, ami feltétlenül indokolná a módszertan teljes átírását, Brüszszel leginkább a főbb számokra és az azokból kikövetkeztethető irányokra lenne kíváncsi. Ezzel együtt van rá esély, hogy tagállami nyomásra „finomhangolják” az előírásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.