A nagy leárazás: vendégért kapkodó görögök

A görög állam kárpótlást ígér, a szállásadók pedig akciókkal bombázzák a turistákat, hogy visszacsábítsák a zavargások és sztrájkhullám miatt elrettent nyaralókat. Az árak máris akciósak: egyhetes görög utat szállással, repülővel, illetékkel együtt 50-60 ezer forintért lehet júniusra foglalni, de később sem lesz sokkal drágább a nyaralás.

Nagyon úgy fest: nemhogy veszteség nem éri a magyar turistákat a Görögországban kialakult belpolitikai bizonytalanság miatt, hanem egyenesen haszonélvezőivé válnak annak. A jelentős számú angol és német foglalástól elesett görög szigetek magánszállásadói most nyomott áron, nagy tömegben dobják piacra apartmanjaikat, nehogy üresen maradjanak a nyáron. A legnagyobb hazai görögországi kiutaztatótól, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. turisztikai igazgatójától, Komora Zoltántól megtudtuk: könnyen lehet, hogy újra Görögországba megy a legtöbb magyar, az egyhetes utazás ugyanis 50–60 ezer forint között foglalható még a mostani hónapra, amiben nemcsak az apartman díja, hanem a repülőjegy ára és a repülőtéri illeték összege is benne van. Ez már versenyképes a Balaton áraival, így valószínűsíthető, hogy az erősen túlkínálatos görögországi akciókra bőven lesz magyar jelentkező.

Az állami alkalmazottak sztrájkja eddig sem okozott súlyos káoszt a görög szigeteken, ahová negyedik hete járnak a magyar csoportok, mindeddig háborítatlanul. A heti ezer utast kiutaztató IBUSZ illetékese szerint a görög kormány, illetve az idegenforgalmi miniszter legfrissebb bejelentése, miszerint az állam magára vállalja a turisták sztrájk-, illetve még a vulkáni hamu kitörése miatti többletköltségeit, a magyar csoportokat vélhetően nem érinti.

A központi görög kampány azt igyekszik sugallni, hogy a turistákat semmiféle kellemetlenség nem érheti, káruk a belpolitikai bizonytalanságok miatt nem származhat. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke, Molnár Gabriella információi szerint ha nem is drámai mértékben, de visszaesett a görögországi foglalási kedv a magyar utazók körében: a tavaly még legnépszerűbb külföldi nyaralóhelynek számító görög szigeteket jelenleg megelőzi Törökország.

A szakmai szövetség állásfoglalása sztrájkügyben egyértelmű: ha nem az utazási iroda hibájából marad el bármilyen program, a kártérítés nem kötelező, hiszen vis maior helyzetről van szó. Elszámolni ugyanakkor az iroda adott esetben tételesen köteles, de az utasnak csak azon befizetett programok árát kell visszafizetnie, amit az iroda is vissza tud a partnerétől szerezni.

A görögországi nyaralásra készülőket természetesen minden fejleményről tájékoztatják, de egyelőre nincs miről, hiszen a népszerű szigeteken minden magánkézben van, az ottaniak nem sztrájkolnak, mivel a nyári bevételből élnek – vagyis turisztikai szempontból arrafelé béke és nyugalom honol. Mint Gyerő Krisztina, a magyar TUI ügyvezetője hangsúlyozza, németországi krízisközpontjuktól a világ minden tájáról óránként kapnak információkat, de Görögországból nem érkeztek nyugtalanító hírek. Tapasztalataik szerint az utasok sem pánikolnak, és az utaztatók sem – utóbbiak azonnal intézkednek, ha baj van, hiszen legkevésbé sem érdekük egy bizonytalan helyzetű országba kivinni turistákat.

A görög szigeteken a bizonytalanság nem politikai vagy biztonsági szinten jelentkezik, legfeljebb a vendéglátók aggódhatnak a bevételeik miatt. A rendkívül árérzékeny magyar utazókat az akciókkal könnyű megnyerni. Amíg a nyugat-európai polgárok megnyugszanak, a másodlagos piacnak számító kelet-középeuró paiak élhetnek a talán soha vissza nem térő lehetőséggel, a csaknem önköltségi szinten kínált csomagárakkal. Noha a görög idegenforgalmat nem a nagyobb számban odautazó magyar csoportok fogják megmenteni, a tömeges lemondások miatt minden turistát megbecsülnek a helyiek, akiknek jövőre komoly feladatuk lesz: az angol és a német turistákat kell visszahódítaniuk, mert elsősorban belőlük élnek. Az idei, akciós árakkal felpörgetett szezont a légi irányítók esetleges sztrájkja tudná igazán kettétörni.

Bizottsági rendszerváltás

Egy nappal korábban keltezett levélben értesítették a kilenc regionális idegenforgalmi bizottság vezetőjét múlt héten arról, hogy június 16-i hatállyal felmentették őket társadalmi munkában ellátott tisztségük alól. Az 1998 óta működő bizottságok tíz-tizenhárom, a szakmai szövetségek által delegált taggal működtek, és egyelőre nem tudni, mi lesz velük. A turizmus az új kormányzati felállásban a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárához, Horváth Endréhez tartozik, aki emellett még négy területet felügyel. A marketingért felelős Magyar Turizmus Zrt. ugyanakkor az NFM kötelékébe került. A turizmus regionális irányítási rendszerét az új kormány átszervezi, arról annyit tudni, hogy „termékspecifikus” lesz.

A görög idegenforgalmi dolgozók szakszervezete huszonnégy órás sztrájkot hirdetett június 30-ra. Görögország számára nem mindegy, milyen kép alakul ki róla, miután a világ 20 legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjának egyike, évente 13 millióan látogatnak el a szigetországba. Az ágazat adja az ország GDP-jének nagyjából 15 százalékát, minden ötödik ember az idegenforgalomban dolgozik. (MTI)

Turistacsoport Athénban – vannak kiadó helyek
Turistacsoport Athénban – vannak kiadó helyek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.