Már egyeztettek a gázszolgáltatókkal

Lezajlottak az első gázáregyeztetések a szolgáltatók és a kormány között – tudtuk meg szolgáltatói körökből. Most szakértői szinten tárgyalnak tovább.

Lapunk gázszolgáltatói körökből származó információi szerint már lezajlottak az első kétoldalú megbeszélések azóta, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tárgyalásokat kezdeményezett velük az energiaárakról. Mint ismeretes, előzetesen a parlament befagyasztotta a tarifákat. (Más kérdés, hogy a szociálisan rászorulók kedvezményei – az előző kormány döntése folytán – július 1-jével megszűnnek. Számukra mégis nő az ár.) A törvény nem szab az árbefagyasztáshoz határidőt. Völner Pál, a témáért felelős államtitkár a Hír TV-nek azt mondta, egy-másfél évig nem várható gázáremelés. A miniszter viszont többször abbeli reményének adott hangot, hogy a tárgyalások őszig lezárulhatnak.

A szolgáltatók – a tárgyalások jelen állása miatt csak háttérben nyilatkozó – képviselői egyöntetűen úgy vélik: számukra már az is az anyagi ellehetetlenüléssel érne fel, ha az idei téli szezonban még érvényben lenne a gázárstop. Ugyanakkor szívesen tárgyalnának, mivel eddig sem voltak elégedettek a rájuk vonatkozó szabályozókkal. Remélik, hogy ezzel több évig kiszámítható gazdasági környezetet alakíthatnak ki. A kormány részéről az első megbeszéléseken szintén együttműködési készséget tapasztaltak, de eddig nem mentek bele az árak alakításának részleteibe.

Azonban a két fél logikája egyelőre távol áll egymástól. A kormánypárti politikusok a lakossági árak befagyasztása, illetve miniszteri hatáskörbe vonása kapcsán leginkább azt várják, hogy a gázcégek is osztozzanak a lakosság teherviselő képességéből. Viszonyításul elsősorban a vásárlóerő kerül szóba: az Eurostat kimutatása szerint ennek tükrében Magyarországon igen magasak az energiaárak. Az, hogy a kormány ez alapján milyenfajta árképletet kíván a szolgáltatókkal elfogadtatni, egyelőre nem ismert.

Gázszolgáltatói szakemberek úgy vélik: mivel a lakossági ellátás állami feladat, de ezt az ország magáncégeken keresztül biztosítja, így a kormánynak biztosítania kell a működésükhöz szükséges feltételeket. Hangsúlyozták: lakossági ellátásuk veszteséges, így abból nem tudnak tovább visszalépni. A cégcsoportok csak egyéb tevékenységeik miatt érnek el – néhány százalékos – nyereséget, de mivel minden üzletáguk külön engedély szerint működik, mindegyikből szeretnének nyereséget látni. Megfontolásra javasolják, hogy a kormány esetleg állítsa vissza a szociális alapú energiaár-támogatást, avagy rakhat terheket más fogyasztókra: például emelhetné a nagy cégek gáztarifáját. (Ugyanakkor e két lehetőséget az előző kormány különböző nemzetközi szervezeteknek tett ígéretei megnehezítik.) Piaci alapon felmerülhet, hogy a lakossági árban érvényesítsék a most alacsonyabb rövid távú nemzetközi gázárakat is. Tapasztalataink szerint azonban továbbra is elkötelezettek a lakossági ellátásban kulcsszerepet játszó, hosszú távú egymás közötti szerződések fenntartása mellett. Érvelésük szerint ennek tarifája most magasabb, mint a rövid távú szerződéseké, de az nagyobb biztonságot jelent. Általában pedig a rövid távú árak a magasabbak, és azok most épp emelkednek.

Szintén lenyomhatja az árat a korábban olcsón betárolt és az alacsony igények miatt megmaradt gáz felhasználása is. Az orosz beszállítónak viszont akkor is ki kell fi zetni a korábban leszerződött mennyiség tetemes részét, ha azt nem veszszük át.

Kérdés, mi lesz akkor, ha a kormány és a szolgáltatók közötti tárgyalások valóban elhúzódnak és a szolgáltatók esetleg nem látják a kiutat. Ez azonban egyik, általunk megkérdezett szakember szerint sem veszélyeztetné az ellátás biztonságát: az évtizedes bizalmi kapcsolatokra építő energiaszektorban ez az elv szent és sérthetetlen. Ugyanakkor egy anyagilag kilátástalan helyzetben a külföldi tulajdonosok megfelelő döntéseket hozhatnak veszteségeik minimalizálására és befektetésük megszüntetésére. Egyes szakértők szerint az állami vagyon gyarapítását célul tűző új kabinetnek ez nem is jönne rosszul: ilyen helyzetben akár egy állami cég is a kivonuló befektető helyébe léphet.

Nem könnyű menet – Fellegi Tamás, a gáztárgyalásokon közreműködő fejlesztési tárca vezetője
Nem könnyű menet – Fellegi Tamás, a gáztárgyalásokon közreműködő fejlesztési tárca vezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.