Pocsék nyár a Balatonnál

Kritikus a helyzet a turizmusban a sorozatos természeti „csapások” miatt, most elsősorban a vízpartok vendégforgalmát tizedeli meg az eső. Néhány hete, a vulkáni hamu miatti repülési tilalom napi 100 millió forintos kárt okozott a szállodaiparnak, most az esős időjárás számlájára is hasonló mértékű veszteség írható. A vendéglőknek is komoly kárt okoz a rossz idő, mert már nemcsak a turisták, de a helyi vendégek is elmaradnak.

A júniusi mérleg még nem végleges, a vendégek és a vendéglátók egyaránt az időjárási előrejelzéseket bújják, de az elmúlt hetek cudar időjárását már egy remek főszezon sem tudná teljesen jóvá tenni. A Magyar Szállodaszövetség elnöke, Erdei János úgy becsüli, hogy 20–25 százalékos átlagos forgalomkiesést okozott eddig a rossz idő, s ha már ma kisütne a nap, a júniusi vendégforgalom akkor is legfeljebb a tavalyi, nagyon gyenge szintig kúszhatna fel. A szállodák vendégkörének többsége nem előre foglalt, csoportos turista, hanem last minute rendelő, vagyis utolsó pillanatban foglaló kuncsaft, és az eső éppen az ő utazási kedvüket vetette vissza erőteljesen.

A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó szálláshelyeinek 75 százaléka a vízparti turizmusra épült, vagyis kizárólag a strandolásnak és a hajózásnak kedvező időjárásra. Az egyelőre még kevés számú wellnesshotel előnye, hogy rossz időben is képesek kellemes kikapcsolódást biztosítani a vendégeknek.A siófoki Azúr Hotel igazgatója, Horváth Tibor szerint a július–augusztusi időszakra átlagosan 90 százalékos foglaltságuk is leginkább annak köszönhető, hogy sokféle szolgáltatást nyújtanak.

Az északi parton nem mindenütt ilyen jó a helyzet: a balatonfüredi Annabella és Marina Hotel igazgatója, Nagy Jenő, 150–200 üresen maradt szobáról számolt be, ráadásul 15 esetben vendégeik idő előtt hazautaztak a kellemetlen időjárás miatt. Pesszimizmusát csak tetézi a tapasztalat, miszerint amilyen a június, olyan lesz a főszezon.

– A vendéglősöknek, különösen a kerthelyiséget, teraszt is üzemeltetőknek egyértelműen kritikus napokat és komoly veszteséget hozott az eső és a vele járó hideg – tájékoztatott Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A sétálóutcák üresek. Ráadásul az elázott, elárasztott termőföldek láttán drága őszre készülnek a vendéglősök, tudván, hogy a csekélyke termés drágább lesz, a megszokottnál nagyobb mértékű importra lehet szükség, a konyhai alapanyagok ára jelentősen emelkedhet.

Kevés a vendég a Balatonnál
Kevés a vendég a Balatonnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.