Aggódási toplista: élen a munkanélküliség

Még a bűnözőktől sem tartanak annyira az európaiak, mint a munkanélküliségtől. Az aggódási toplistát Magyarországon is az állástalanságtól való félelem vezeti, amitől a kontinensen leginkább a spanyolok, legkevésbé a hollandok tartanak.

Kétséget kizáróan a gazdasági válság kirobbanására vezethető vissza, hogy a munkanélküliségtől való félelem toronymagasan az első helyen áll Európa „aggódási listáján”. A GfK Association tizenegy országra kiterjedő felmérése szerint az európaiak 43 százaléka tartja az állástalanságot a legfőbb problémának, és a megoldandó problémák legfontosabbikának. Az összesített adatsor szerint az árak és a vásárlóerő, vagyis az infláció alakulása miatt a megkérdezettek 18 százaléka aggódik, a harmadik legfontosabbnak pedig a gazdasági stabilitás megoldását nevezték meg. (A felmérés február–márciusi adatfelvételen alapul, vagyis a görög válság kirobbanása előtti.)

Berlini utcakép flmplakáttal – a németek lesik a gazdasági fellendülés jeleit
Berlini utcakép fi lmplakáttal – a németek lesik a gazdasági fellendülés jeleit

Az egyes országokban különböző területeket érintő problémákat rangsorolták, más-más súllyal. Az oroszok a pénzromlást, a spanyolok és a németek viszont a gazdasági helyzet romlását, illetve a gazdaság bizonytalan jövőjét tartják a legsúlyosabb problémának.

Érdekes, hogy míg a hollandoknál a bűnözés szerepel az élen 24 százalékos aránnyal mint legfontosabb gond, addig a bűnözők elleni erőteljes fellépést az oroszok és a lengyelek 4-4 százaléka, a spanyolok 3, a svédeknek meg mindöszsze a 2 százaléka tartotta fontosnak. A bevándorlás problémája az Egyesült Királyságban vezet, míg az osztrákoknál és a belgáknál a második helyen áll.

A GfK kutatása szerint a tizenegy ország közül nyolcban a munkanélküliség elleni küzdelmet sürgetik a legtöbben, a nyugdíjak és az időskori ellátások problémája csak a lista közepén kapott helyet, az oktatáspolitika meg az utolsó lett.

Bár ez a kutatás nem terjed ki Magyarországra, a Tárki éppen a napokban hozta nyilvánosságra a hazai helyzetet tükröző anyagát. E szerint manapság tízből négyen tartanak munkájuk elvesztésétől, ami jelentős, majdnem kétszeres ugrás a kilencvenes években mérthez képest. Tavaly egyébként némileg csökkent az aggódók aránya, a legnagyobb mértékű növekedést 2008 végén mérték a munkanélküliségtől tartók körében.

Az átlagosnál jobban tartanak az állástalanságtól a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők. Az iskolázottság emelkedésével egyenes arányban csökken a nem aggódók aránya: az egyetemet végzettek körében a legkisebb a munkanélküliségtől félők csoportja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.