Röviden

Gázvita Oroszország és Fehéroroszország között

A fehérorosz kormány küldöttséget menesztett vasárnap Moszkvába, hogy tárgyaljon a Gazprommal, miután szombaton eredménytelenül értek véget a megbeszélések az orosz gázóriással. Dmitrij Medvegyev orosz államfő döntése alapján a Gazprom június 21-én délelőtt tíz óráig adott határidőt a fehérorosz félnek felhalmozódott adósságai, közel 200 millió dollár kifizetésére, ellenkező esetben csökkenti a szállított gáz mennyiségét. A csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, ami egy magát megnevezni nem akaró fehérorosz kormánytisztviselő szerint már érintheti az európai tranzitszállításokat is. (MTI)

Németország immár hátrálna

Európa a gazdaságösztönző programokból történő gyors állami kihátrálás, vagyis az „exitstratégia” mihamarabbi globális megvalósítása mellett foglal állást a jövő hét végi torontói G20-csúcson – jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel (képünkön) azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a csúcson ismét szorgalmazza majd a pénzügyi tranzakciók globális megadóztatását, amelyet azonban szakértők ezen a csúcson nem tartanak keresztülvihetőnek. Merkel álláspontja némileg ellenkezik az amerikai elnökével: Barack Obama szerint a közfinanszírozási problémákat csak „középtávon” szükségszerű kezelni, vagyis az államháztartási hiá nyok gyors lefaragása nem mehet a növekedés rovására. (MTI)

Kína lazítana árfolyam-politikáján

A világ jelentős gazdasági központjai a hét végén egyhangúlag pozitívan értékelték a kínai központi bank szombaton bejelentett lépését a jüan árfolyam-politikájának rugalmasabbá tételére. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója már szombaton üdvözölte a kínai jegybank bejelentését, amely szerinte növelni fogja mind a kínaiak jövedelmét, mind a belföldi beruházásokat. Elemzők szerint a döntéssel véget ér a jüan árfolyamának – hivatalosan ki nem mondott – dollárhoz kötése. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.