Oroszország dobná dollárjait

Az amerikai dollár és az euró követhetetlen árfolyammozgásait elunva Oroszország most azt tanulmányozza, hogy óriási valutatartalékainak jelentős részét kanadai és ausztrál dollárra váltja át. Alekszej Uljukajev, a jegybank alelnöke elismerte a Bloombergnek, hogy az ausztrál dolláron még gondolkoznak, míg a kanadait már fel is vették a tartalék valuták körébe, igaz, tranzakciókat még nem hajtottak végre vele.

A világ harmadik legnagyobb, 458,2 milliárd amerikai dolláros tartalékával rendelkező oroszok tavaly novemberben megtakarításaiknak 47 százalékát tartották dollárban, az euró aránya 41, az angol fonté 10, a japán jené pedig két százalék volt.

Tavaly Dmitrij Medvegyev elnök már jelezte, hogy az amerikai dollár rohamos gyengülése miatt átrendezik portfóliójukat. Két és fél év alatt 34 százalékkal értékelődött le a dollár az euróhoz képest, és ezt tovább már nem tolerálták Moszkvában. Igaz, azóta viszont 22 százalékot erősödött vissza az eurózónát megrázó adósságválság miatt. A két valuta izgága árfolyammozgásából elegük lett az oroszoknak, ezért új megoldás után néztek. A kiszemelt ausztrál és kanadai dollár likviditása azonban erősen korlátozott, ezért elemzők szerint nem igazán felelnek meg a nemzetközi tartalékvalutákkal szemben támasztott követelményeknek. E két deviza az utóbbi időben sokat erősödött, köszönhetően a világgazdasági konjunktúra következtében megugró nyersanyagáraknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.