Jövőre kezdenék szórni a Lehman-morzsákat

A latin bölcseletet, miszerint kétszer ad, aki gyorsan ad, igyekszik érvényesíteni Európában a csődbe ment Lehman Brothers bankház londoni végrehajtója, a Pricewaterhouse-Coopers (PwC).

Javaslatuk értelmében a Lehman mintegy 6500 – elsősorban céges – hitelezője között gyorsított eljárással már jövőre megkezdenék a rendelkezésre álló 22 milliárd dollár felosztását, ám cserébe leértékelnék a követeléseket. – Még soha nem csináltunk ilyesmit – érzékeltette a javaslat újszerűségét Steven Pearson PwC-partner a The Wall Street Journalnak. Amúgy 2013-ig is eltarthat az egyes követelések kiértékelése.

Nagy kérdés persze, mi lesz a zúgolódó kisbefektetőkkel. A Financial Times nemrég arról írt, hogy csak a Lehman amszterdami érdekeltsége 34 milliárd dollárt szedett be annak idején 50 ezer egyéni kötvényestől Európában. Egy Amerikában indított gyűjtőperben a panaszosok az Ernst & Youngon mint a Lehman auditorán igyekeznek elverni a port.

A „nagy négyesbe” tartozó számviteli és tanácsadó céggel szemben – amely kiáll jóhiszeműsége mellett – a brit auditorfelügyelet is vizsgálatot indított a minap egy amerikai bírósági vizsgáló jelentése nyomán. A vizsgálat középpontjában olyan, a Lehman két évvel ezelőtti csődjét megelőző években végrehajtott ügyletek állnak, amelyek akár 120 milliárd dollár értékben is a cég mérlegének kozmetikázását szolgálhatták.

A kisbefektetők futhatnak a pénzük után
A kisbefektetők futhatnak a pénzük után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.