Mégis lesz gázáremelés

A kormány az energiaár-támogatási rendszer kifutását követően megvizsgálja, milyen formában nyújtható további segítség a rászorulóknak – közölte lapunk kérdésére az illetékes nemzetgazdasági tárca. Ebből az következik, hogy a mintegy egymillió, leginkább rászoruló háztartás számára július elsejétől mégiscsak várható mintegy 20 százalékos gáz- és távhőáremelkedés.

Az előző kormány döntése értelmében a legszegényebb, közel egymillió gáz- és távhőhasználó háztartás számára ez év júliusáig bizonyos mértékben fennmaradt a szociális alapú állami energiaár-kiegészítés. A kormányváltással megszűnt szociális tárcától korábban kapott adataink szerint a legalsó, 57 ezer forint alatti egy főre eső jövedelmi sávba 470 ezer gáz- és 100 ezer távhőfogyasztó tartozik. A földgázt használó, leginkább rászoruló rétegek jelenleg mintegy 20 százalékos árkedvezményt kapnak, míg távfűtés esetén a hődíjnak csak körülbelül felét kellett kifizetniük. Mivel azonban az önkormányzatonként változó távhőtarifákra még alapdíj is rakódik, így a számlában ennél kisebb kedvezmény jelenik meg.

A második, 57 és 71 ezer forint közötti sávba tartozók számára az előző kormány az eddigi támogatást megfelezte, ami gáz esetén még mindig mintegy 7 százalékos kedvezményt jelent, a hődíj pedig így körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb. Ebbe a körbe a legutolsó adatok szerint 320 ezer gáz- és 65 ezer távhőfogyasztó család tartozik. A további két felső jövedelemsávba soroltak számára a Bajnai-kabinet április elsején eltörölte az ennél kisebb kedvezményeket.

Akkori bejelentésük szerint a leginkább rászorulók számára azért lehet júliusig meghosszabbítani a kedvezményeket, mert a kasszában maradt még rá pénz. Július elsejére viszont a keret bizonyosan kiürül – jósolta az akkori kormányszóvivő. Az ilyen jellegű fűtési kedvezmények fokozatos leépítésére elsősorban az uniónak, illetve a Nemzetközi Valutaalapnak tett többször is ígéretet az előző kabinet.

A Fidesz ellenzékben fáradhatatlanul ostorozta a szociális energiaártámogatás csökkentését, a családok iránti érzéketlenséggel vádolva az előző kabinetet. Cser-Palkovics András szóvivőhelyettes az árkompenzáció választások előtti meghosszabbítása kapcsán trükközéssel vádolta a támogatásokat úgymond leromboló szocialistákat. Kormányra kerülésük esetére nem tett konkrét ígéretet, mondván: a gazdasági tényfeltárástól függ, a rezsiköltségeket milyen ütemezéssel tudják majd csökkenteni.

Habár a gazdasági tényfeltárás lezárultával több felvetés is érkezett az új kormányhoz a szociális energiaártámogatás témájában, ezekre eddig konkrétan nem reagáltak. A szaktárca utódjának számító Nemzeti Erőforrások Minisztériumban lapunkat úgy tájékoztatták, hogy a terület átkerült a Matolcsy György irányította nemzetgazdasági tárcához. Ott megkeresésünkre a témában egyetlen mondatos, bár az összes lényeges pontot érintő választ adtak. Eszerint „a kormány a támogatási rendszer kifutását követően megvizsgálja, milyen formában nyújtható további segítség a rászorulóknak”.

Ez a legkézenfekvőbb értelmezés szerint azt jelenti, hogy a július elsejétől megszűnő támogatás helyébe most nem lép új. (A téma iránti részletesebb érdeklődés lehetőségét lapunknak későbbre ígérték.) Annak ellenére tehát, hogy a Fidesz-kormány tevékenységét az energiaárak befagyasztásával kezdte, az érintett kör számára – voltaképp még az előző kormány döntése nyomán – július 1-jétől még iscsak emelkedik a gáz, illetve a távhő ára. A legszegényebb, közel 600 ezer család nyári fűtésszámlája (ami most alapvetően a főzési, illetve a melegvíz-költségeket jelenti) mintegy 20 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben emelkedik.

Kormánykörökben lapunknak a kérdés kapcsán úgy fogalmaztak: a téma felmerülhet azokon a tárgyalásokon, melyeket a kormány az energiacégekkel folytat. A támogatás valamilyen formájú esetleges visszaállítása ezek eredményétől függ. Fellegi Tamás, a témáért felelős nemzeti fejlesztési miniszter korábban abbeli reményének adott hangot, hogy őszre lezárulhatnak az egyeztetések.

Kétségtelen: a problémára a tél beállta előtt valamilyen megoldást kell találni. Balog Róbert, a Főtáv szóvivője megkeresésünkre közölte: a hideg idő közeledtével a hődíj aránya megtöbbszöröződik, s a szociális támogatás megszűnte miatt télen az érintettek fűtésszámlája akár a tavalyi duplája is lehet. A távhőszakma nem értett egyet a jelenlegi támogatási rendszer filozófiájával, mert az nem ösztönzött takarékoskodásra. Így készek tárgyalni a lehetséges változásokról. Megoldás lehet az önkormányzatokon keresztüli támogatás, ami ugyanakkor nem feltétlenül jelentene pénzbeni támogatást.

Lapunknak a gázszektorból is többen visszaigazolták: a Fidesz-kormány részéről mindeddig semmiféle jelzés nem érkezett hozzájuk a jelenlegi ártámogatás június utáni fenntartásáról, netán egy új bevezetéséről. A hazai szolgáltatók számlázási rendszereiket már arra állították be, hogy a támogatás július elsejétől mindenki számára megszűnik. Egy teljesen új támogatási elszámolás kialakítása amúgy is hónapokat venne igénybe, a megfelelő egyeztetéseket követően.

A gázipari szakemberek sem értettek egyet a szociális támogatás eddigi rendszerével. Sokan szerencsésebbnek tartanák, ha a kedvezmény a lakás méretének arányában járna. Felmerül az is, hogy a leginkább rászorulók ma már egyre nagyobb arányban térnek át vezetékes fűtésről a fa- vagy széntüzelésre, amit eddig az állam nem támogatott.

Tovagyűrűző hatás. A gázár-kompenzáció megszűnése miatt a távhőszámla is emelkedik
Tovagyűrűző hatás. A gázár-kompenzáció megszűnése miatt a távhőszámla is emelkedik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.