Közlemény

A Népszabadság 2007. április 18-i számában a 10. oldalon Kétséges egység címmel a Pest megyei múzeumi hálózat átszervezéséről jelentettünk meg írást. Az írás tartalma miatt az érintett Pest Megye Önkormányzata jó hírnevének megsértése miatt pert indított a Fővárosi Bíróságon 2007 szeptemberében a Népszabadság Zrt. ellen.

Az azóta húzódó perben egyezségi megállapodás keretében vállaltuk az alábbi tények közzétételét:

Valótlanul állítottuk: „…és gyűjteményeik tulajdonjogát pedig a még fel nem épült szentendreiFerenczyMúzeumkomplexum vezetőire ruházzák át”. A valóság ezzel szemben az, hogy a múzeumoknak nem is volt tulajdonjoga a náluk lévő gyűjtemények felett, a tulajdonjogot korábban is és jelenleg is Pest Megye Önkormányzata gyakorolta.

A Pest Megyei Önkormányzat álláspontja szerint megalapozatlannak bizonyultak azok a cikkünkben idézett, helyi szakemberektől származó vélemények, amelyek szerint rövid út vezet a múzeumok bezárásáig. Tény, hogy az eltelt 3 év során egyetlen múzeum sem került bezárásra, és azok a múzeumi szakemberek, akik elküldésre kerültek, nem a szakmaiság rovására kerültek leépítésre, hanem a megyei önkormányzat költségvetési finanszírozási gondjai miatt takarékossági okokból kerültek átszervezésre, és ennek következtében szűnt meg néhány munkahely. A gyűjtemények őrzési helyükön maradtak, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága az új szervezeti keretek között változatlan feltételek mellett biztosítja a teljes gyűjtemény anyagának kutathatóságát, és gondoskodik az anyag megfelelő színvonalú dokumentálásáról és bemutatásáról. Az eltelt idő távlatából már jól látható, hogy 2007 tavaszán Pest Megye Önkormányzata helyes döntést hozott a megyei múzeumok átszervezésével, amit a megye költségvetési helyzete indokolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.