Kemény éveket ígér Matolcsy

Államcsődről ugyan nem beszélt, de ennél alig valamivel derűsebb képet festett a magyar gazdaság állapotáról Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetője azt ígérte: mégnyáron megkezdik a pályázati és a közbeszerzési rendszer egyszerűsítését.

Jó hangulatban kezdődött tegnap a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub gazdasági konferenciája. Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési és Fazakas Sándor vidékfejlesztési miniszterek elé egy-egy magyar termékekkel teli bevásárlókocsit gurítottak vállalkozók, jelezve, hogy még léteznek versenyképes hazai termékek. A rendezvénynek azonban ez volt az utolsó vidám eleme. – Hamis illúzió, hogy a magyar beteg kezd meggyógyulni, mint ahogyan az is, hogy az új kormány egy csapásra Kánaánt teremt –kezdte előadását Matolcsy. Valamennyi makrogazdasági mutató romlik, a jelenleg reálisnak tűnő ötszázalékos hiánycélról kell visszaállítani az államháztartást 3,8 százalékra, amihez bankadó és költségvetési megtakarítási program kellett – magyarázta. Ezek nélkül az év végére vagy már ősszel nagy bajban lennénk – tette hozzá.

– Lesz második, harmadik és negyedik akcióterv is – folytatta Matolcsy. Mint mondta: 2010 második felét a stabilizáció vezérli, a költségvetés és az államháztartás finanszírozási feltételeinek megteremtése, a munkanélküliség növekedésének megállítása, az infláció leszorítása. – A stabilizáció nehéz folyamat. Jó lenne, ha belelátnának a bankokkal folytatott tárgyalásokba, mert nagyon érdekes élményeik lennének – fogalmazott. Matolcsy szerint a 2011–2012-es évek a strukturális átalakulás döntő szakaszát jelentik majd. Amelyek az adórendszer változását, a jövő év elején elinduló második Széchenyi-tervet, az innováció, a kutatás-fejlesztés előtérbe helyezését jelentik.

Ha ezeket sikerül végrehajtani, Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ám addig kemény, kockázatos időszakot kell átélnünk – mondta. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a vallomások helyett inkább ígéreteket tett. Például, hogy górcső alá veszik a PPP-programokat, és ahol úgy vélik, hogy az állam számára előnytelen szerződéseket kötöttek, megpróbálják módosítani azokat, illetve az ilyen esetekben számonkérésre számíthatnak az állami oldalról részt vevők.

Megígérte, hogy nyár végére teljes képet fognak kapni az uniós pályázatokkal kapcsolatos disznóságokról és turpisságokról. Ennek érdekében jelenleg is zajlik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség teljes átvilágítása, felülvizsgálják azt a nagyjából 700 kiemelt és nagyprojektet, amelyek elvileg már elnyerték az uniós pénzt. Amelyek nemkívánatos gazdasági célokat szolgálnak, presztízsberuházások, ötletelésre épülnek, azokat megpróbálják visszahívni, ha kell, akár Brüsszelig is elmennek ennek érdekében – mondta Fellegi. Hozzátette: ez azért fontos, mert a remélt 3500 milliárd forinttal szemben az új kormány csak 1200-1300 milliárd forintot tud felhasználni –ennyi maradt.

ák a rendszerből a szükségtelen bürokratikus elemeket. A kis-és középvállalkozások jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell, 40-50 százalékra növelnék a kisebb cégek részesedését – mondta. A közbeszerzések területén is egyszerűsítéseket ígért a miniszter. Még a nyáron lesznek technikaimódosítások, ősszel pedig előkészítik az új törvényt. Ezzel el szeretnék érni, hogy csökkenjen a zárt közbeszerzések száma, illetve olyan kiírásokra akarják ösztönözni az ajánlatkérőket, amelyeken nem csak a nagyvállalatok tudnak sikeresen indulni.

Rendet vágnak a földeken

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az állami földek esetében akar „rendet vágni”. Mint mondta: az nem állapot, hogy nincs nyilvántartás, nem lehet tudni, ki a bérlő, meddig és mennyit fizet. Ha ezen a téren rend lesz, akkor oda lehet figyelni a gazdálkodásra, a termelők gondjaira, a hungarikumokra - mondta. Azt is megtudtuk, hogy a fiatal gazdák számára támogatási program kidolgozását tervezik. Beszámolt arról is, hogy két héten belül elkészül az a rendelet, amellyel szigorítják az élelmiszer-biztonsági előírásokat, hogy az ország ne lehessen „élemiszerhulladék-lerakó".

 

Matolcsy és a nemzetiszínű bevásárlókocsik. A Kánaánra még várni kell
Matolcsy és a nemzetiszínű bevásárlókocsik. A Kánaánra még várni kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.