Kalapács alatt az esélyegyenlőség

Vállalati döntéshozók licitáltak tizenöt civil szervezet különböző szolgáltatására múlt héten az Uránia moziban. A rendhagyó aukció során közel hárommillió forint cserélt gazdát.

– A Civil Licit nem az adományozás, és nem is csupán a vállalati szféra társadalmi felelősségvállalásának pódiuma, hanem egy olyan üzleti lehetőség, ahol a civil szervezetektől valódi, kézzelfogható értéket, elsősorban a munkavállalói esélyegyenlőség megteremtését elősegítő szolgáltatásokat vehetnek meg a licitálók – mondta Köpeczi Bócz Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője. Az a cég, amely elnyeri a szolgáltatást, nem csupán egy civil szervezetet támogat, hanem vállalja, hogy alkalmazottjai a munkaidőben, a munkahelyükön többórás program keretében a liciten megvett témával foglakoznak. A rendezvényen a meghirdetett 15 szolgáltatásból 12 elkelt.

A legnagyobb licitálási kedvet a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet szolgáltatása váltotta ki. A szervezet önkéntesei és a licitgyőztes vállalat munkatársai 210 kilométert tesznek meg kerékpárral a Balaton körül, népszerűsítve a Vöröskeresztet, az elsősegélynyújtást és az egészség megőrzésének fontosságát. Az aukcióra kínált önkéntes program az induló 180 ezer forintos kikiáltási árról 340 ezer forintig jutott. Sikeresen szerepeltek még a nők munkahelyi esélyegyenlőségére, a fogyatékos emberekkel szembeni egyenlő bánásmód megteremtésére és munkához jutásukra irányuló programok, illetve a környezeti fenntarthatóságot elősegítő szolgáltatások.

– Harmadik alkalommal szerveztük meg a Civil Licitet: az érdeklődés évről évre nő, a szolgáltatások palettája is színesebb lett, de még hosszú út áll előttünk – mondta Lebovits Gábor, az ESZA Nonprofit Kft. ügyvezetője. A licitre bocsátható civil szolgáltatások kiválasztása több hónapon át tartott. Olyan szervezetek pályázhattak a részvételre, amelyek már nyertek uniós támogatást. Reményei szerint a forprofit és nonprofit szféra együttműködésével megerősödik az egymás iránti bizalom, és olyan hosszú távú párbeszéd kezdődik el, amely során a civil szervezetek által az uniós programokon keresztül elsajátított és felhalmozott gyakorlat és tapasztalat beépül a vállalatok működésébe is.

– A Magyar Telekom minden évben sikeresen licitált –mondta Tölösi Krisztina, a cég HR-szakértője. – Mindjárt az első alkalommal három szolgáltatást is vett, amelyekből egyik a Káva Kulturális Műhely kommunikációs és esélyegyenlőségre „érzékenyítő” drámatréningje volt. A HR-munkatársak megtanulhatták, hogyan lehet toleránsan és érzékenyen interjúztatni, és hogyan lehet kényes kérdéseket finoman, a másik fél megbántása nélkül megfogalmazni. Ez a program annyira sikeres volt, hogy felvették a képzési palettába. Tavaly a Szempont Alapítvány programját kérték, idén a megváltozott munkaképességű munkatársak befogadására és elfogadására irányuló tréninget, valamint az Életpálya Alapítvány nőiéletpálya-programját választották ki.

- Épp az előző héten valósítottuk meg a Próbáltad már sötétben? napot a Magyar Telekomnál - számolt be Csákvári Éva, a Szempont Alapítvány foglalkoztatási tanácsadója. - A dolgozóknak lehetőségük nyílt találkozni mindazon kihívásokkal, amelyek a mindennapok során próbára teszik a látássérültek problémamegoldó képességét. Olyan elemi szükségletekből kiindulva,mint egypohár víz kitöltése, egészen a kifinomult, munkahelyi esélyegyenlőséget demonstráló Braille-feliratú névjegy elkészítéséig igyekeztünk átfogó képet adni azokról a segédeszközökről és technikákról, amelyek célcsoportunk életvitelében segítséget nyújtanak. Saját élményeik következtében a megtanulhatták, hogyan kell kommunikálni egy látássérült emberrel, hogyan, miben és mennyit kell segíteni nekik. Nagyon jó volt látni, hogy ennyien érdeklődőek és nyitottak voltak a másság megtapasztalására.

Mindenkinek megéri

– A Civil Liciten részt vevő cégek jelzik a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket, másrészt az uniós pályázatok előírnak bizonyos esélyegyenlőségi kritériumokat, azok hosszú távú fenntartását, amelyek a civil szervezetek szakmai tapasztalatával megerősíthetők és fejleszthetők, illetve a gazdasági fellendülést követően lesznek olyan szektorok, ahol munkaerőhiány alakulhat ki. Az előrelátó cégek a befogadó munkahely kialakításával versenyelőnyhöz juthatnak –sorolta Köpeczi Bócz Tamás. – A civilek szemszögéből az esemény lehetőséget ad arra, hogy a szívükön viselt ügyeket előrelendítsék, illetve az általuk képviselt, felkarolt társadalmi csoportot munkához juttathassák, vagy munkahelyi körülményeiken javíthassanak. Ezen a fórumon a civil szervezetek vállalati megítélése is más, nem csupán „kalapoznak", hanem partneri szintre lép együttműködésük a cégekkel, eladják azt a tudást, amire a vállalatnak szüksége van - állítja Tölösi Krisztina, a Magyar Telekom HR-szakértője.

 

Jól „fogytak” a civil kezdeményezések
Jól „fogytak” a civil kezdeményezések
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.